Wat kunt u zelf doen bij een prikkelbare darm (PDS)?

Laatst bijgewerkt: March 2015
123-vr-ouder-pijn-maag-buik-kramp-30-15.jpg

tips PBS is weliswaar een erg vervelende maar relatief onschuldige aandoening.
Er bestaat geen behandeling of efficiënte medicatie tegen PDS.
Maar het is aangetoond dat emotionele spanning, stress, sommige voedingsgewoonten en bepaalde geneesmiddelen de darmgevoeligheid kunnen verhogen.

Vermijd stress
Vermijd stress en zorg voor voldoende nachtrust.
Hou eventueel een dagboek bij: schrijf op wanneer u spanningen of stress voelt en waar het minder van wordt.

Pas uw eetgewoonten aan
Veel patiënten met PDS ervaren een verband tussen hun voedingspatroon en de klachten. Ze nemen bijvoorbeeld geen kool, paprika, peulvruchten, ui, koolzuur, melkproducten, koffie, suiker, zoetstoffen, vet of citrusvruchten. Of het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen de klachten vermindert, is tot nu toe niet wetenschappelijk bewezen. Zodra u bepaalde voedingsmiddelen niet meer neemt, is het verstandig om eens met een diëtist te bespreken of en hoe u toch genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Een evenwichtig eetpatroon met minstens drie maaltijden per dag is ook voor patiënten met PDS van belang.

• Dagelijks voldoende verse groente en fruit;
• Bereide groenten zal u vaak beter verdragen dan (teveel) rauwkost;
• Sommige groenten kunnen klachten geven: luister naar uw eigen lichaam. Dat geldt onder meer voor bonen, schorseneren, kolen, peulvruchten, uien, zuurkool en paprika.
• Fruit eet u beter geschild, steenfruit (krieken, kersen, …) gebruikt u best niet in te grote hoeveelheden. Onrijp fruit (bv. een harde peer) kan een aanval uitlokken
• voldoende vezel inname; bij voorkeur onverteerbare vezels
• minimaal twee liter vocht per dag;
• Vermijd koffie, sterke thee, fruitsap en wees zuinig met alcohol.
• Weinig vet.
• Bepaalde probiotica lijken effectief te zijn bij patiënten met PDS. Patiënten met PDS die probiotica willen proberen, moeten deze bij voorkeur vier weken gebruiken om het effect te onderzoeken. De probiotica zijn via de apotheek te bestellen.

FODMAP beperkt dieet
Veel mensen met PDS ervaren een afname van hun klachten door het volgen van het FODMAP- beperkte dieet. FODMAP is een verzamelnaam voor Fermenteerbare Oligosachariden,?Disachariden. Monosacchariden en Polyolen. Dit zijn een soort koolhydraten die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm. In de dikke darm worden deze koolhydraten vervolgens afgebroken door de dikke darmbacteriën. Hierbij komen gassen vrij die de dikke darm prikkelen, wat klachten zoals diarree, een opgeblazen gevoel en buikpijn kan veroorzaken.

Het FODMAP beperkte dieet bestaat uit een eliminatiefase waarin u producten met FODMAP uit het menu gaat schrappen. Daarna volgt de herintroductiefase, waarin u geleidelijk weer FODMAPS gaat toevoegen. Een diëtist adviseert hoe u voedingsmiddelen weer geleidelijk toevoegt. Zo kunt u n agaan welke FODMAP's bij u de klachten veroorzaken. Alleen die producten kunt u voortaan beter vermijden. Het FODMAP-beperkte dieet is een intensief dieet om te volgen. Begeleiding van een dietist met kennis van het dieet is hierbij essentieel.
Uitgebreide informatie over dit dieet is te vinden op www.fodmapdieet.nl
Voor smart-phone gebruikers bestaat er ondertussen ook een “app” (“FODMAP Guide”).

Beweeg voldoende
Zes van de tien mensen met PDS zeggen dat niet al te inspannende regelmatige beweging de buikpijn en darmklachten vermindert. Aangeraden wordt om minstens een half uur per dag te bewegen, bijvoorbeeld fietsen, zwemmen of wandelen.

Geneesmiddelen
Vermijd zelfmedicatie bij prikkelbare darm. Bespreek altijd vooraf met uw huisarts welke geneesmiddelen u eventueel kunt nemen. Verkeerd gebruik van laxantia in de verstoppingsfase en anti-diarree middelen bij prikkelbare darm diarree komen veel voor.
• Bij constipatie kunnen zwelmiddelen (bijvoorbeeld psylliumvezels) zinvol zijn. De vezels zorgen voor extra vocht in de darm waardoor harde ontlasting wat zachter wordt. Tegelijk kunnen ze soms ook wat meer volume aan dunne ontlasting geven, waardoor diarree wat kan verminderen. Bulkvormers kunnen (in het begin) extra gasvorming en soms buikpijn veroorzaken. Bulkvormers kunnen zonder problemen langdurige gebruikt worden, omdat ze de darm niet prikkelen.
• Ook laxeermiddelen helpen tegen verstopping. Ook de PDS- symptomen kunnen minder worden van een laxeermiddel. Laxeermiddelen kunnen bij PDS helaas ook onverwachte heftige diarree, gasvorming, buikpijn of krampen geven. Deze middelen zijn in het algemeen niet geschikt voor langdurig gebruik omdat zij het slijmvlies in de darmwand kunnen beschadigen. Overleg altijd met uw huisarts als u tijdelijk contactlaxantia gebruikt.
Wees voorzichtig met 'natuurlijke' middelen op basis van sennapeulen die u bij de apotheek of dieetwinkel kunt kopen. Gebruik ze vooral niet te vaak en niet te lang achter elkaar. Overleg altijd met uw arts.
• Tegen diarree kunt u loperamide gebruiken. Buikpijn kan daar ook wat minder van worden. Bedenk dat loperamide ook flinke verstopping kan geven en daarmee weer veel klachten. Gebruik loperamide bijvoorbeeld alleen als u op reis gaat of ergens moet zijn waar geen toilet in de buurt is.
Spasmolytica zijn medicijnen tegen darmkrampen. Indien u last heeft van heftige, pijnlijke darmkrampen, kan uw arts een spasmolyticum voorschrijven, dat is een geneesmiddel tegen darmkrampen. Bijwerkingen van spasmolytica kunnen bijvoorbeeld zijn: misselijkheid, braken, verstopping, droge mond, duizeligheid en wazig zien.
• Bij ernstige pijn kunt u eventueel een pijnstiller zoals paracetamol nemen.
Antidepressiva kunnen de PDS-klachten, vooral de pijn, verminderen. Bijwerkingen van antidepressiva kunnen bijvoorbeeld zijn: verstopping, diarree, droge mond, duizeligheid. Deze medicijnen worden alleen voorgeschreven bij hevige klachten of als andere behandelingen geen effect hebben.

Andere middelen
• Pepermuntolie: bij een deel van de mensen met PDS verminderen pillen met pepermuntolie de klachten.
• Chinese kruiden: van bepaalde Chinese kruiden is aangetoond dat ze kunnen helpen bij PDS.
• Lijnzaad: Het is dus niet bekend of het echt helpt.
• Aloë vera: hiervan is het zeer onzeker of het helpt tegen PDS. Het kan zelfs meer klachten geven.
• Hypnotherapie die speciaal gericht is op PDS vermindert de klachten bij een groot deel van de patiënten. Tijdens de behandeling leert de hypnotherapeut mensen onder hypnose hun darm positief te beïnvloeden.


pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt