Wetenschappers hebben oorzaak prikkelbaredarmsyndroom gevonden

Laatst bijgewerkt: januari 2021
123_darm_buik_pijn_vrouw_2019.jpg

nieuws Zo’n 20 procent van de wereldbevolking lijdt aan het prikkelbaredarmsyndroom, dat na het eten van bepaalde voedingsmiddelen maagpijn of ernstig ongemak veroorzaakt. Specifieke diëten kunnen symptomen verlichten, maar waarom dat zo is, was nog onduidelijk. Nu onderzoekers het achterliggende mechanisme hebben ontdekt, krijgen mensen met voedselintoleranties zicht op efficiëntere behandelingen.  


Lees ook: Wat is het prikkelbare darm syndroom (PDS)?

Wie een voedselintolerantie heeft, ondervindt wel last, maar vertoont geen allergische reactie voor het specifieke voedingsproduct. "Het gebrek aan een allergische reactie wordt gebruikt als argument dat het allemaal tussen hun oren zit en er geen probleem met hun darmfysiologie is," zegt professor Guy Boeckxstaens, gastro-enteroloog aan de KU Leuven en hoofdauteur van de studie. "De patiënten worden dan ook vaak niet serieus genomen. Met deze nieuwe inzichten leveren we verder bewijs dat we effectief met een echte ziekte te maken hebben."

Mensen met PDS melden vaak dat hun symptomen begonnen na een maag-darminfectie, een voedselvergiftiging bijvoorbeeld, dus baseerden de onderzoekers zich op het idee dat een infectie die iemand oploopt wanneer een bepaald voedingsmiddel in de darm zit, het immuunsysteem gevoelig zou kunnen maken voor dat voedsel. Tijdens onderzoek bij muizen ontdekte het team dat deze immuunrespons alleen optrad in het deel van de darm dat geïnfecteerd was door de verstorende bacterie. Meer algemene symptomen van een voedselallergie bleven dus uit.
Verschil met voedselallergie
Volgens professor Boeckxstaens duidt dat op een spectrum van voedselgerelateerde immuunziekten: "Aan de ene kant van het spectrum is de immuunrespons op een voedselantigeen zeer lokaal, zoals bij PDS. Aan de andere kant van het spectrum ligt de voedselallergie: een veralgemeende aandoening van ernstige mestcelactivatie met een impact op de ademhaling, de bloeddruk, enzovoort."

In een tweede fase verzamelde het team proefpersonen. “De onderzoekers injecteerden voedselantigenen geassocieerd met PDS (gluten, tarwe, soja en koemelk) in de darmwand van twaalf PDS-patiënten. Bij de patiënten traden gelokaliseerde immuunreacties op die vergelijkbaar zijn met die van de muizen. Bij gezonde vrijwilligers werd geen reactie gezien”, zo luidt het persbericht.

Lees ook: Nieuwe website over het prikkelbare darmsyndroom

Conclusie: De laboratorium- en klinische studies van het Leuvense onderzoeksteam hebben een mechanisme onthuld dat bepaalde voedingsmiddelen linkt aan de activering van de mestcellen (die histamine vrijgeven), en de fysieke klachten die gepaard gaan met PDS. 
Efficiëntere behandeling
Eerder onderzoek van professor Boeckxstaens toonde al aan dat het blokkeren van histamine die fysieke ongemakken doen afnemen. Intussen is een groter klinisch onderzoek naar de behandeling met antihistaminica opgestart. "Dat we het mechanisme dat leidt tot mestcelactivatie nu kennen, is cruciaal. Het zal leiden tot nieuwe therapieën voor deze patiënten," aldus Boeckxstaens. "Mestcellen laten veel meer verbindingen en mediatoren vrij dan alleen histamine, dus als je de activering van deze cellen kunt blokkeren, denk ik dat je een veel efficiëntere behandeling zult hebben."

Lees ook: Wat kan je zelf doen bij een prikkelbare darm (PDS)?

Bronnen:
https://www.nature.com
https://www.vrt.be
http://www.prikkelbaredarm.be
https://www.gezondheidenwetenschap.be

Lees ook: Helpt het FODMAP-dieet bij prikkelbare darm syndroom?


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram