Wanneer moet u zich laten testen op chlamydia?

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
123-AC-soa-condoom-bed-170-10.jpg

nieuws Chlamydia is een zeer besmettelijke seksueel overdraagbare aandoening (soa). Chlamydia komt vooral voor bij jongvolwassenen.
De infectie kan goed behandeld worden met antibiotica.
Probleem is evenwel dat meer dan de helft van de vrouwen en ook veel mannen die besmet zijn, helemaal geen klachten hebben, en dat de ziekte maanden tot jaren onopgemerkt kan blijven. Intussen kunt u wel anderen besmetten. Bovendien kan de ziekte verder evolueren en, indien ze niet tijdig behandeld wordt, ernstige verwikkelingen veroorzaken.

Mogelijke verwikkelingen door chlamydia
Bij vrouwen:
• vergroeiing van eileiders en/of eierstokken
• ontstekingen in de eileiders en het bekkengebied (PID)
• chronische buikpijn
• buitenbaarmoederlijke zwangerschap
• verminderde vruchtbaarheid
• gewrichtsontstekingen.

Bij zwangere vrouwen
• vroeggeboorte baby en laag geboortegewicht
• tijdens de bevalling kan de infectie op de baby worden overgedragen en oog- en longontsteking veroorzaken

Bij mannen
• ontsteking in de bijbal
• ontsteking in de prostaat
• verminderde vruchtbaarheid.

Wie moet zich laten testen op chlamydia (en andere SOA)?
In België en Nederland wordt een veralgemeende screening van jongvolwassenen niet aanbevolen, maar opteert men voor een 'opportunistische screening' van mannen en vrouwen die een verhoogd risico lopen.

1. U hebt klachten die op chlamydia kunnen wijzen
Indien u klachten hebt die op chlamydia kunnen wijzen, zoals pijn of een branderig gevoel bij het plassen, tussentijdse bloedingen, pijn of bloedverlies tijdens of na het vrijen, dan moet u zich zo snel mogelijk laten testen. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen.

2. Uw (seksuele) partner heeft chlamydia
Indien u de voorbije maanden (onbeschermde) seks (zonder condoom) hebt gehad (ook eenmalig) met iemand die besmet is met chlamydia, dan moet u zich ook laat testen.
Indien uw vaste partner positief reageert op een chlamydia-test, wordt u best ook behandeld.

3. Seksueel actieve vrouwen tot en met 24 jaar zonder klachten
Het Nederlandse Huisartsengenootschap raadt huisartsen aan om seksueel actieve jonge vrouwen tot en met 24 jaar, die geen klachten hebben en niet tot een risicogroep behoren, een chlamydiatest voor te stellen bij soa-gerelateerde vragen, zoals een vraag om anticonceptie.
Ook in de Verenigde Staten en Canada wordt een jaarlijkse preventieve test op chlamydia (en gonorree) aangeraden voor alle seksueel actieve vrouwen tot en met 24 jaar.
In België bestaat er op dat vlak geen aanbeveling.

4. U hebt geen klachten, maar wel een verhoogd risico op een chlamydia-infectie
In België wordt een preventieve test (dus zonder dat er klachten zijn) 1 à 2 keer per jaar aangeraden bij:
• Alle vrouwen jonger dan 35 jaar:
- met meer dan 1 seksuele partner gedurende het laatste jaar
- met recent (minder dan 6 maanden) een nieuwe partner.
• Homoseksuele mannen die de voorbije 6 maanden onbeschermde anale seks met meerdere partners hadden.
• Iedereen met seksueel risicogedrag in de voorbije 6 maanden (prostituees en prostituanten, onbeschermde seks met drie of meer partners of met onbekende partner in buitenland).

5. U wilt zwanger worden of bent zwanger
In België en Nederland wordt u bij zwangerschap niet systematisch getest op chlamydia (of andere SOA). Dat gebeurt alleen bij symptomen of seksueel risicogedrag (zie hoger).

6. U plant een abortus
Bij vrouwen bij wie een zwangerschapsonderbreking wordt gepland, wordt wel een test voor chlamydia (en gonorroe) aangeraden.

7. U laat een spiraaltje plaatsen
In sommige landen wordt een test op chlamydia (en gonoroe) aanbevolen bij vrouwen die een spiraaltje laten plaatsen. In België wordt dit alleen aangeraden bij vrouwen met een verhoogd risico (zie hoger), in Nederland ook bij alle jonge vrouwen tot en met 24 jaar.

8. U hebt eerder een chlamydia-infectie gehad
In Nederland wordt aanbevolen dat iedereen bij wie een chlamydia-infectie is vastgesteld, zich binnen een jaar opnieuw laat testen.

Waar kunt u zich laten testen?
Dat kan bij de huisarts. U betaalt dan alleen een consultatie, de test zelf wordt terugbetaald door het ziekenfonds. In het Helpcenter ITG Antwerpen (http://www.helpcenteritg.be/ ) en het Elisa-centrum Brussel (http://www.stpierre-bru.be/nl/service/autres/elisa.html) is de test gratis

Thuistest voor chlamydia? Op internet en in sommige winkels worden allerlei thuistests aangeboden waarmee u zelf zou kunnen testen of u al dan niet besmet bent met chlamydia. Deze thuistests worden momenteel afgeraden vanwege te weinig betrouwbaar. Bovendien worden deze tests niet terugbetaald door het ziekenfonds. Indien het testresultaat positief is, zal uw arts bovendien altijd een nieuwe test uitvoeren om het testresultaat te bevestigen. Indien u toch een chlamydia-zelftest wil kopen, koop dan een test: • Waarbij u het testmateriaal moet opsturen naar een laboratorium om het resultaat te kennen (zoals de Microbiome SOA Thuistest of de SoaCare test). De testen waarbij u de uitslag zelf thuis afleest zijn niet betrouwbaar (Uitzondering zijn sommige hiv-testen). • met een duidelijke instructie hoe u het testmateriaal moet afnemen, verpakken en opsturen, bijvoorbeeld met behulp van een filmpje • met een duidelijke uitleg over hoe u de uitslag krijgt en die een telefoonnummer geeft dat u kunt bellen voor vragen.

Info:

www.soaaids.nl/nl/soas/de-soa-test/thuistest  

www.testjezelf.nu

www.soacare.nl/

Meer info
www.seksualiteit.be/soas/overzicht/chlamydia
www.domusmedica.be/documentatie/richtlijnen/overzicht/chlamydia.html
www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-het-soa-consult
www.zonmw.nl/nl/themas/thema-detail/preventie/chlamydiascreening/
http://kosteneffectiviteit-preventie.rivm.nl/interventies/infectieziekten-en-parasitaire-ziekten/soa-s/screening-op-chlamydia/
http://annals.org/article.aspx?articleid=1906843


pub