Kunnen antibiotica de kans op darmkanker verhogen? 
      
                
                	
                        
                        
            
            nieuws
            Darmkanker wordt in verband gebracht met een reeks welbekende risicofactoren, waaronder voeding (rood en bewerkt vlees), overmatig alcoholgebruik, overgewicht (obesitas), een sedentaire levensstijl en roken, maar mogelijks spelen ook andere zaken een rol. Wat met antibiotica? Kan het toedienen van antibiotica zo storend zijn voor de darmflora (microbiota) dat het de ontwikkeling van colorectale kanker bevordert?
 
            
            
            
                
            Lees ook: Hoe kan je het risico op darmkanker verlagen? 
        
            
            
Een Schots team (Universiteit van Aberdeen) analyseerde gegevens van ongeveer twee miljoen mensen, waaronder enkele duizenden die aan darmkanker lijden. Een groot aantal levensparameters werd geanalyseerd en vergeleken, en zo bleek dat een hoge antibioticaconsumptie als kind of jongvolwassene het risico op darmkanker aanzienlijk vergroot. Opvallend is ook dat deze risicotoename het meest uitgesproken is bij mensen jonger dan 50 jaar (+50%) in vergelijking met oudere mensen (+9%).
Dikkedarmkanker treft overigens steeds meer jonge patiënten, vooral in de leeftijdscategorie 40-50 jaar. Veel specialisten pleiten er dan voor de screening uit te breiden tot personen jonger dan 50 jaar (de huidige leeftijdsgrens).
 
                    
                        
                    Lees ook: Alles wat je moet weten over darmkanker
                
        
        
                
                
                 
            
            
En hoe zit het dan met antibiotica? 
We weten al langer dat een antibioticakuur de microbiota, de bacteriële flora van de darmen, verstoort, met diarree als klassieke bijwerking. Maar het is nog te vroeg om te stellen dat er een oorzakelijk verband is tussen de twee, melden de onderzoekers: "Er is nog geen duidelijkheid of antibiotica de microbiota dusdanig beïnvloeden dat ze direct of indirect kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van darmkanker. Dit nieuwe onderzoek herinnert ons wel aan het feit dat antibiotica enkel mogen worden genomen als het absoluut noodzakelijk is, omdat we niet kunnen uitsluiten dat overmatig gebruik mensen een verhoogd risico op kanker kan geven.”
 
                    
                        
                    Lees ook: Doorbraak in onderzoek naar darmkanker
                
        
        
   
		 
                
      
      
      Laatst bijgewerkt: augustus 2021 
      
      
          
       
      
              
              
         
      
      
  
      
      
            
    
    Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.