Hoe weet je of je zwanger bent van een tweeling?
- De verschillende soorten tweelingzwangerschappen
- Kan je aan de symptomen zien of je zwanger bent van een tweeling?
- Is je buik in het begin van een tweelingzwangerschap dikker?
- Wat zijn de hCG-waarden bij een tweeling of meerling?
- Echografie: de enige manier om een tweeling- of meerlingzwangerschap te ontdekken
dossier
Zitten er tweelingen in de familie? Of ben je echt héél erg misselijk en moe en mag je pas over enkele weken bij de gynaecoloog langs voor een eerste echo? Dan zit je waarschijnlijk te popelen om te ontdekken of er één of twee (of meer?) kindjes in je buik zitten.
De verschillende soorten tweelingzwangerschappen
Kan je aan de symptomen zien of je zwanger bent van een tweeling?
Lees ook: Hoe groot is de kans op een tweeling?
Is je buik in het begin van een tweelingzwangerschap dikker?
Een dikke buik aan het begin van een zwangerschap doet vaak vermoeden dat het om een meerling gaat. Soms zijn het de mensen om je heen die je die hint geven: "Het is zeker een tweeling!”. Vóór 12 weken zijn de embryo's en de baarmoeder echter te klein om van buitenaf te kunnen concluderen dat er sprake is van twee baby's. Pas na 12 weken wordt de baarmoeder groter dan bij een 'normale' zwangerschap met één baby.
Bovendien hebben mama’s die voor een tweede of derde keer zwanger zijn, sneller een dikke buik, omdat de spieren sneller rekken. Vooral bij vrouwen met een diastase lijkt de buik snel ‘zwanger’.
Lees ook: Factchecker: Een dubbele ovulatie, bestaat dat?
Wat zijn de hCG-waarden bij een tweeling of meerling?
De enige echte aanwijzing voor een meerlingzwangerschap zijn de hCG-waarden in het bloed. Het zwangerschapshormoon duikt op in het bloed 8 à 10 dagen na de innesteling, en verdubbelt zich om de twee dagen in de eerste weken van de zwangerschap. Lage waarden, of waarden die niet exponentieel stijgen, kunnen wijzen op een nakend miskraam (al vinden we verlies een mooier woord) of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, en bij opvallend hoge waarden bestaat de kans dat het een tweeling of meerling is. Hoe hoger de waarden, hoe duidelijker de zwangerschapssymptomen. Dat is dus de reden waarom sommige tweelingmama’s opvallend meer zwangerschapsverschijnselen ervaren.
Houd er rekening mee dat het hCG-niveau niet voldoende is om te concluderen dat je in verwachting bent van twee baby's (of meer). Je kunt een hoog niveau hebben zonder zwanger te zijn van een tweeling en het zwangerschapshormoonniveau vertelt je niet hoeveel zwangerschapszakjes er in je baarmoeder zijn, of er embryo's in deze zakjes aanwezig zijn (of zullen zijn) en hoeveel hartjes er kloppen.
Lees ook: hCG: Welke waarden wijzen op een (gezonde) zwangerschap?
Echografie: de enige manier om een tweeling- of meerlingzwangerschap te ontdekken
Alleen een vaginale echografie kan je met zekerheid vertellen of je zwanger bent van een tweeling of niet. Een te vroege echografie kan echter wel een embryo 'missen', vooral als die zich iets langzamer ontwikkelt dan zijn broertje of zusje. De gynaecoloog zal je waarschijnlijk vragen om een paar dagen later terug te komen om het zeker te weten. Vanaf acht weken zwangerschap ben je 100% zeker hoeveel hartjes er kloppen.
Lees ook: Zwangerschapskalender: je zwangerschap van week tot week