Hoe weet je of je zwanger bent van een tweeling?

dossier

Zitten er tweelingen in de familie? Of ben je echt héél erg misselijk en moe en mag je pas over enkele weken bij de gynaecoloog langs voor een eerste echo? Dan zit je waarschijnlijk te popelen om te ontdekken of er één of twee (of meer?) kindjes in je buik zitten.


De verschillende soorten tweelingzwangerschappen

Even een geheugensteuntje: bij de bevruchting kan het gebeuren dat twee eicellen bevrucht worden door twee spermatozoïden: dit wordt een tweeling genoemd. Ze kunnen van een verschillend geslacht zijn of van hetzelfde geslacht. Ze zullen verschillende fysieke kenmerken hebben, net als "klassieke" broers en zussen. Dit wordt een twee-eiige tweeling genoemd.

Soms splitst een enkele bevruchte eicel zich in twee baby's: dit is een eeneiige tweeling, die noodzakelijkerwijs van hetzelfde geslacht is en er precies hetzelfde uitziet. Dit zijn monozygote tweelingen. Monozygote zwangerschappen komen veel minder vaak voor dan dizygote.

Kan je aan de symptomen zien of je zwanger bent van een tweeling?

123-tweeling-meisjes-05-18.jpg
Bij het begin van een meerlingzwangerschap (tweeling, drieling of meer) zijn de allereerste zwangerschapsverschijnselen dezelfde als bij een zogenaamde enkelvoudige zwangerschap (met slechts één embryo): misselijkheid, braken, uitblijven van de menstruatie, veranderingen van de tepelhof van de borst, gevoel van zwaarte in de onderbuik, kortademigheid, intense vermoeidheid... In het geval van een meerlingzwangerschap kan het zijn dat die symptomen intenser aanwezig zijn, maar dat is zeker niet altijd het geval. Je kan dus niet afgaan op symptomen om te weten te komen of je zwanger bent van een tweeling.

Lees ook: Hoe groot is de kans op een tweeling?

Is je buik in het begin van een tweelingzwangerschap dikker?

Een dikke buik aan het begin van een zwangerschap doet vaak vermoeden dat het om een meerling gaat. Soms zijn het de mensen om je heen die je die hint geven: "Het is zeker een tweeling!”. Vóór 12 weken zijn de embryo's en de baarmoeder echter te klein om van buitenaf te kunnen concluderen dat er sprake is van twee baby's. Pas na 12 weken wordt de baarmoeder groter dan bij een 'normale' zwangerschap met één baby.

Bovendien hebben mama’s die voor een tweede of derde keer zwanger zijn, sneller een dikke buik, omdat de spieren sneller rekken. Vooral bij vrouwen met een diastase lijkt de buik snel ‘zwanger’.

Lees ook: Factchecker: Een dubbele ovulatie, bestaat dat?

Wat zijn de hCG-waarden bij een tweeling of meerling?

De enige echte aanwijzing voor een meerlingzwangerschap zijn de hCG-waarden in het bloed. Het zwangerschapshormoon duikt op in het bloed 8 à 10 dagen na de innesteling, en verdubbelt zich om de twee dagen in de eerste weken van de zwangerschap. Lage waarden, of waarden die niet exponentieel stijgen, kunnen wijzen op een nakend miskraam (al vinden we verlies een mooier woord) of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, en bij opvallend hoge waarden bestaat de kans dat het een tweeling of meerling is. Hoe hoger de waarden, hoe duidelijker de zwangerschapssymptomen. Dat is dus de reden waarom sommige tweelingmama’s opvallend meer zwangerschapsverschijnselen ervaren.


Houd er rekening mee dat het hCG-niveau niet voldoende is om te concluderen dat je in verwachting bent van twee baby's (of meer). Je kunt een hoog niveau hebben zonder zwanger te zijn van een tweeling en het zwangerschapshormoonniveau vertelt je niet hoeveel zwangerschapszakjes er in je baarmoeder zijn, of er embryo's in deze zakjes aanwezig zijn (of zullen zijn) en hoeveel hartjes er kloppen.


Lees ook: hCG: Welke waarden wijzen op een (gezonde) zwangerschap?

hCG-levels.jpeg

Echografie: de enige manier om een tweeling- of meerlingzwangerschap te ontdekken

Alleen een vaginale echografie kan je met zekerheid vertellen of je zwanger bent van een tweeling of niet. Een te vroege echografie kan echter wel een embryo 'missen', vooral als die zich iets langzamer ontwikkelt dan zijn broertje of zusje. De gynaecoloog zal je waarschijnlijk vragen om een paar dagen later terug te komen om het zeker te weten. Vanaf acht weken zwangerschap ben je 100% zeker hoeveel hartjes er kloppen.


Lees ook: Zwangerschapskalender: je zwangerschap van week tot week

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram