Diastase na zwangerschap: wat kan je doen?

dossier

Tijdens de zwangerschap zet je buik flink uit. Hierdoor wordt de peesplaat, die tussen de twee helften van de rechte buikspier ligt, uitgerokken. Dit kan een diastase of ‘zwangerschapsbuik’ veroorzaken, een ruimte tussen je rechte buikspieren. Ongeveer 3 op 10 vrouwen die voor de eerste keer zwanger zijn, hebben een lichte diastase. Naarmate een vrouw meerdere kinderen gekregen heeft, neemt ook haar kans op een diastase toe.

Lees ook: Wat kan je doen tegen haaruitval na de zwangerschap?

Wat is een diastase?

Getty_diastase_zwangerschapsbuik_2023.jpg

© Getty Images

De peesplaat, die de rechte buikspieren met elkaar verbindt, loopt van de onderkant van het borstbeen naar de bovenkant van het schaambot en is normaal gesproken ongeveer één centimeter breed. Onder invloed van zwangerschapshormonen daalt de spankracht van de peesplaat. Daardoor kan ze zo’n 2 à 2,5 cm breed worden. Dat is nodig om ruimte te maken voor de groeiende baby. Na de zwangerschap krijgt de peesplaat meestal haar normale trekkracht terug. Dat kan wel enkele weken tot maanden duren.

Lees ook: Stoelgangsproblemen na de bevalling: aambeien, constipatie of ongewenst verlies

Hoe ontstaat een diastase?

Bij langdurige uitrekking of overmatige inspanning kan het bindweefsel van de peesplaat vervormen of scheuren. In dat geval herstelt het zich dus niet tot de oorspronkelijke toestand. De helften van de rechte buikspier blijven enigszins uitwijken. Dan spreken we van een (rectus)diastase.

Je kan zelf controleren of je een diastase hebt. Leg je op de rug op de grond, de benen opgetrokken, je armen langs je lichaam. Hef je hoofd op in de richting van je knieën. Het langgerekte bultje dat op de buik verschijnt, is de diastase.

Lees ook: Op welke premies heb je recht bij de geboorte van je kindje?

Lees ook: Geen seksdrive meer sinds de bevalling? Seksuologe Vanessa geeft raad

Risicofactoren diastase

Het ontstaan van een diastase wordt bevorderd door onder meer:

  • een grote gewichtstoename tijdens de zwangerschap
  • een grote baby
  • een tweelingzwangerschap
  • zwakke of net te sterke buikspieren, of een zwak steunweefsel
  • een eerdere bevalling
  • na een keizersnede

Lees ook: Alles over uitscheuren bij de bevalling

Gevolgen

Een diastase verdwijnt meestal spontaan in de loop van de eerste zes maanden na de zwangerschap. Meestal hebt je er ook weinig last van. Mogelijke klachten die kunnen optreden zijn:

  • houdingsproblemen
  • problemen bij buigen van de romp (bij aankleden, omdraaien in het bed…)
  • door compensatie van de slappere buikspieren kan rugpijn ontstaan
  • constipatie of last bij de ontlasting (je kunt minder goed persen)
  • door de blijvende opzetting van de huid lijkt het of je nog steeds zwanger bent

Lees ook: Belang van de bekkenbodem: 'Helft zwangere vrouwen heeft last van urineverlies'

Lees ook: Oefeningen om je bekkenbodem te versterken

Behandeling en operatie

Wat kan je zelf doen?

De eerste 6 weken na de bevalling mag je zeker geen rechte buikspieroefeningen doen omwille van de diastase. Oefen enkel de schuine buikspieren, maar altijd in combinatie met de bekkenbodem. Het is aangeraden om uit bed te komen door eerst op je zij te rollen en je dan via de armen recht te duwen tot zit op de matras. Zo worden de rechte buikspieren niet verder uit elkaar gedreven.

Wat kan je dokter doen?

Indien de diastase niet vanzelf verdwijnt of wanneer je er veel last van hebt of het je esthetisch stoort, dan is een chirurgische ingreep mogelijk. Correctie van een zwangerschapsbuik bestaat uit wegname van de overtollige huid via een buikwandcorrectie (abdominoplastie) en een correctie van de diastase met hechtingen door de plastische chirurg. Indien de diastase meer dan 4 cm bedraagt of als er een navelbreuk aanwezig is, zal tijdens de ingreep een versteviging van de buikwand worden uitgevoerd met plaatsen van een netje tussen de verschillende buikspieren. Wanneer er geen uitgesproken huidoverschot is, dan is er geen buikwandcorrectie nodig en kan de diastase via een kijkoperatie (laparoscopie) hersteld worden.

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram