Stoelgangsproblemen na de bevalling: aambeien, constipatie of ongewenst verlies

123-vr-toilet-urine-incontinentie-07-17.jpg

dossier

Hoewel er maar weinig over wordt gesproken, krijgen veel vrouwen tijdens en vooral na de zwangerschap last van stoelgangsproblemen. In Het Bekkenbodemboek komt de problematiek ruim aan bod. Wij vatten de info voor jullie samen.






Stoelgangproblemen na de zwangerschap of bevalling

Stoelgangverlies

Eén op acht vrouwen heeft stoelgangverlies na een zwangerschap of bevalling. Het niet kunnen ophouden van vaste of lopende stoelgang heet fecale incontinentie. Dit kan voorkomen bij een dranggevoel om stoelgang te maken, maar het kan ook in een onbewuste vorm voorkomen en wordt dan passieve fecale incontinentie of soiling genoemd. In dat geval merk je bevuiling op in je ondergoed zonder dat je je bewust was van stoelgangverlies.

Winderigheid (scheten)

Er bestaat ook ongewenst verlies van gas of lucht die vrijkomt langs de anus. Dat wordt dan flatusincontinentie genoemd. Iedereen laat dagelijks windjes, maar sommige vrouwen hebben geen controle over het ophouden van windjes op momenten waarop ze vinden dat het niet gepast is om een scheetje te laten.

Constipatie

Iedereen heeft een ander stoelgangpatroon, maar als je minder dan drie keer per week stoelgang maakt of meer dan drie dagen na elkaar geen stoelgang kunt maken en ook klaagt over buikpijn of harde stoelgang, dan is er vaak sprake van constipatie.

Moeilijkheden om stoelgang naar buiten te drukken

Je kunt ook last hebben van zogenaamde onvolledige lediging of obstructieve defecatie en het moeilijk hebben om stoelgang naar buiten te drukken. Je hebt dan het gevoel dat je darm nooit leeg is na een toiletbezoek. Regelmatig gaat dat ook gepaard met het gevoel dat je wel zou kunnen blijven afvegen na de ontlasting.

Aambeien

Aambeien en scheurtjes rond de anus kunnen ontstaan als je bijvoorbeeld hard perst om stoelgang naar buiten te krijgen. Dit kan gebeuren omdat je je bekkenbodem onvoldoende ontspant en komt ook wel vaker voor tijdens en na de zwangerschap. Aambeien of speen (in vaktaal: hemorroïden) zijn opgezwollen en uitgezakte zwellichamen in de endeldarm. Deze zwellichamen hebben we allemaal; ze helpen ons anaal kanaal af te sluiten en zorgen ervoor dat er geen ontlasting uit de aars lekt. Wanneer die zwellichamen te veel opzwellen en (eventueel zelfs uitwendig) uitzakken, spreken we van (uitwendige) aambeien. Dit kan pijn en een lastig drukkend gevoel geven.

Scheurtjes rond de anus

Anale fissuurtjes of scheurtjes zijn oppervlakkige kloofjes in de uitwendige huid van de aars. Ook die kunnen ongemak geven en zorgen voor wat (felrood) bloed bij het maken van stoelgang.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Heb je last van stoelgangproblemen of stel je je vragen? Kaart het dan zeker aan bij je arts. Met een goed gesprek en enkele gerichte vragen kan die samen met jou een plan uitwerken. Huisartsen, gastro-enterologen, gynaecologen, urologen en kinesitherapeuten (gespecialiseerd in bekkenbodemreëducatie) kunnen ook bijkomende onderzoeken doen om jouw probleem beter in te schatten. Mogelijke onderzoeken zijn:

  • Stoelgangdagboek
  • Inwendige probe: een soort ‘ballon’ die de bekkenbodemkinesitherapeut inbrengt en die verbonden is met een scherm waarop hij kan aflezen wat je spieren doen
  • Transperineale bekkenbodemecho, waarbij een probe een mooi beeld geeft van de conditie van je bekkenbodemspieren en het ophangsysteem
  • Transrectale echografie, waarbij een gastro-enteroloog inwendig via de aars de conditie bekijkt

Voor meer informatie kan je terecht bij gespecialiseerde centra en je vertrouwde arts. Op www.thepelvicfloor.be kan je links vinden naar een arts of gespecialiseerde kinesist in jouw regio.

Bron:
Het Bekkenbodemboek
Hedwig Neels
Uitgeverij Lannoo
€ 21,99

Het BekkenbodemboekHedwig NeelsUitgeverij Lannoo€ 21,99



Laatst bijgewerkt: november 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram