Hoe kun je zelfleiderschap ontwikkelen?

In dit artikel
Hoe kun je zelfleiderschap ontwikkelen?

dossier

We zijn allemaal meester over onze eigen acties, maar sommigen van ons doen dat bewuster en effectiever dan anderen, waardoor ze stevig in hun schoenen staan en hun potentieel volledig benutten. Hoe kan je jouw zelfleiderschap beter ontwikkelen? Enkele strategieën.

Lees ook: Waarom doe je aan zelfsabotage hoe kom je ervan af?

Wat is zelfleiderschap?

Getty_gelukkig_werk_2024.jpg

© Getty Images

Zelfleiderschap is iemands vermogen om zichzelf te motiveren en te organiseren om zijn persoonlijke of professionele doelen te bereiken. Je hebt controle over je eigen leven. Je neemt de volledige verantwoordelijkheid voor je acties en emoties zonder excuses te maken of anderen de schuld te geven van je mislukkingen.

Goed zelfleiderschap stelt je in staat om je productiviteit te verhogen, gefocust te blijven, je besluitvorming te verbeteren, je grenzen te accepteren en je vertrouwen in je capaciteiten te versterken. Maar bovenal is het een kwestie van welzijn: je leert je beter te voelen over jezelf. 

Lees ook: Hoe kan je je werkgeluk vergroten?

Hoe kan je zelfleiderschap ontwikkelen?

Stel duidelijke doelen

Zo wordt het pad om ze te bereiken duidelijker. Met andere woorden, als je weet welke resultaten je probeert te bereiken, zul je je taak effectiever uitvoeren, met meer enthousiasme, investering en inzet. Je zult de volledige verantwoordelijkheid nemen voor je beslissingen, omdat je weet waarom je ze neemt. Je kunt ook tussentijdse mijlpalen voor ogen nemen als het einddoel te groot of te ver weg is. Zorg ervoor dat je doelstellingen specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden zijn. 

Investeer in zelfkennis

  • Door je talenten, vaardigheden, sterke en zwakke punten te identificeren, kun je je doelen nastreven door het beste uit jezelf te halen.
  • Ken je waarden: wanneer onze waarden richting geven aan onze acties en besluitvorming, motiveren ze ons en vormen ze onze acties op een positieve manier. 
  • Wees in staat om je emoties te identificeren en te uiten. Wanneer ze geconfronteerd worden met stressvolle situaties of mislukkingen, zijn mensen die hun emoties begrijpen beter in staat om obstakels te beheersen. Ze kunnen helderder denken en creatieve oplossingen vinden voor problemen. Ze houden de controle, zelfs in moeilijke situaties. 

Lees ook: Wat is emotionele intelligentie?

In staat zijn om je voortdurend aan te passen

  • Bekijk regelmatig je doelstellingen en pas ze indien nodig aan om gefocust en gemotiveerd te blijven.
  • Wees veerkrachtig: cultiveer een positieve mindset door uitdagingen te zien als kansen om te leren en te groeien. Blijf flexibel en wendbaar in je aanpak en zie verandering als een natuurlijk onderdeel van je reis naar succes.
  • Blijf nieuwsgierig, probeer nieuwe ervaringen uit en grijp kansen om je zowel persoonlijk als professioneel te ontwikkelen. Lees boeken, volg workshops, volg online cursussen of neem deel aan mentorprogramma's om je kennis en vaardigheden te verbreden.
  • Sta open voor feedback en opbouwende kritiek, zie het als kansen om je te ontwikkelen en te verbeteren.


Lees ook: Wat is veerkracht en hoe kan je veerkrachtig worden?

Concrete tips

  • Je kunt overwegen om een dagboek bij te houden om je te helpen dingen helder te zien. Schrijf je doelen, gedachten, emoties en ervaringen op. 
  • Druk uit hoe je je voelt (aan iemand die je vertrouwt of door in je dagboek te schrijven).
  • Vraag advies aan vertrouwde mentoren, collega's of vrienden om te begrijpen hoe anderen jou zien.
  • Cultiveer mindfulness en zelfdiscipline om afleidingen te weerstaan en trouw te blijven aan je doelen. 
  • Leer hoe je stress, angst en negatieve emoties kunt reguleren met technieken als diepe ademhaling, meditatie of lichaamsbeweging.
  • Identificeer en vier je overwinningen.
  • Je tijd effectief beheren: gebruik hulpmiddelen zoals to-do lijsten, kalenders of technieken om tijd te blokkeren om je agenda te organiseren en je productiviteit te maximaliseren.
  • Plan tijd in voor rust, ontspanning en zelfzorg om in balans te blijven en een burn-out te voorkomen.

Lees ook: Switch naar een positieve mindset voor minder kans op angst en depressie

Lees ook: Stress: het verschil tussen gespannen en overspannen zijn

Bronnen:

https://www.forbes.com
https://www.cairn.info
https://www.emerald.com

auteur: Olivia Regout, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram