Installeer een rookmelder

Laatst bijgewerkt: juni 2022
rookmelder.jpg

nieuws Rookmelders waarschuwen u razendsnel bij brand, ook wanneer u slaapt. Een klein beetje rook is voldoende om een luid piepend alarm te doen afgaan. U bent meteen gewaarschuwd, of wakker. U heeft dan meestal nog voldoende tijd om uzelf en uw gezin in veiligheid te brengen. En die tijd heeft u hard nodig. Een klein beginnend brandje, kan binnen 3 minuten uitgroeien tot een grote uitslaande brand. Naast het vuur, schuilt het gevaar meestal ook in de rook. De rook is heet, zorgt dat u niets meer ziet (en dus ook snel de weg kwijt bent) en is verstikkend. Recent Engels onderzoek heeft aangetoond dat mensen met werkende rookmelders 100% meer kans hebben een woningbrand te overleven.
De rookmelder is ook nuttig bij uw zoon of dochter op kot!
In België zijn twee types van rookmelders in de handel.
Bij de optische rookmelder wordt de lichtinval op de sensor gereduceerd, of de lichtbundel wordt weerkaatst, gebogen en gebroken als er rookgassen in de detector binnendringen. Via een elektronische schakeling treedt dan het alarmsignaal in werking.
De ionische rookmelder bevat een kleine en heel zwakke radioactieve bron die een ionenstroom opwekt. Ionen zijn geladen atomen of moleculen. Als er rookgassen in de detector binnendringen, verminderen ze de geleidbaarheid van de geïoniseerde lucht. En via een elektronische schakeling wordt het alarmsignaal geactiveerd.
Elk type heeft zijn voor- en nadelen. Zo reageert de optische rookmelder beter op smeulbranden, terwijl de ionische rookmelder gevoeliger is voor branden met een echte vlam. Omdat veel branden 's nachts ontstaan uit smeulende stoffen, zijn optische rookmelders het meest aangewezen. Ionische rookmelders bevatten bovendien een radioactieve bron die enkel tegen een hoge kost kan worden vernietigd. Daarom geldt in een aantal Europese landen (onder andere Luxemburg) alvast een verbod om nog langer ionische rookmelders in de handel aan te bieden.

Hang rookmelders op aan het plafond van elke ruimte waarop slaapkamers uitkomen. Meestal is dat een overloop, hal, of gang. Maar het kan ook een andere kamer zijn. Aan het plafond van het trapgat is ook een goede plaats. Het beste is om alle ruimten, waar u doorheen moet als u uw huis bij brand ontvlucht, te voorzien van rookmelders.
De rookmelder werkt op batterijen of op het stroomnet. Wanneer de batterij leeg is (bij de nieuwe generatie gaat de batterij 10 jaar mee), geeft de melder een signaal. Tijd om de batterij te vervangen.
Houd uw rookmelder stofvrij. Als u hem jaarlijks stofzuigt aan de buitenkant, voorkomt u dat het stof de gleufjes verstopt en zo verhindert binnen te dringen in het apparaat.
Test uw rookmelder af en toe door op de testknop te duwen. Zo wordt u gewend aan het alarmsignaal en herkent u het meteen, als het ooit afgaat.
In Vlaanderen bestaat sinds 2004 een decreet dat gemeenten belast met het plaatsen van rookmelders in woningen. Het decreet werd tot op heden niet uitgevoerd wegens het ontbreken van een budget. Verschillende brandweerkorpsen in Vlaanderen promoten het installeren van rookmelders in de woning, en in sommige gemeenten worden ze gratis of tegen een verminderde prijs ter beschikking gesteld en geïnstalleerd. Raadpleeg de website van het brandweerkorps uit uw gemeente.
In het Waalse Gewest is plaatsing van rookmelders in de woningen sinds 1 juli 2006 verplicht. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het plaatsen van rookmelders sinds 2005 verplicht in verhuurde woningen.
De Belgische Brandwonden Stichting biedt de mogelijkheid om rookmelders van een uitstekende kwaliteit te bestellen.

www.rookmelders.nu
www.brandwonden.be
www.verlegeensteen.be
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram