De zichtbare en onzichtbare gevaren van vuurkorven

In dit artikel
De zichtbare en onzichtbare gevaren van vuurkorven

dossier

Hoewel een vuurkorf warmte en gezelligheid biedt, zitten er echter ook behoorlijk wat nadelen aan het gebruik ervan. Het meest voor de hand liggende probleem is de kans op brandwonden, maar ze zijn ook andere zaken waarvoor je beter oplet. 

Lees ook: 25 tips voor veilig stoken in open haard en houtkachel

Brandwonden

unsplash_vuur_vuurkorf_kampvuur.jpg
Vooral kinderen lopen risico op brandwonden door vuurkorven. Soms is er direct contact van het kind met het vuur, maar het grootste deel van de kwetsuren ontstaat de dag na het gebruik van de vuurkorf. De ouders denken dat er geen gevaar is, omdat het vuur is gedoofd. Het materiaal in de vuurkorf is echter nog steeds heet. Als een kind in contact komt met dit materiaal, kunnen er brandwonden ontstaan.

Onder jongeren en volwassenen kan het nuttigen van alcohol leiden tot meer incidenten rond de vuurkorf. Alcohol stimuleert roekeloos gedrag, zoals het gebruik van brandbare stoffen en het onvoldoende afstand bewaren van de korf. Bovendien heeft men onder invloed een verminderde reactiesnelheid en bewegingscontrole. Hierdoor kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.

Lees ook: Brandwonden: water, de rest komt later

Rook en fijnstof

Een ander gevaar voor de gezondheid is de rook die ontstaat bij het gebruik van vuurkorven. De stoffen die vrijkomen bij het verbranden van hout, zoals fijnstof en koolstofmonoxide, zijn een aanslag op de longen. In de winter, als de gevaarlijke stof koolstofmonoxide kan blijven hangen in de omgeving van de korf, is de rook extra gevaarlijk. Mensen met luchtwegproblemen of hart- en vaatziekten, en kinderen en ouderen zijn het meest gevoelig voor de rook.

Naast gezondheidsproblemen levert de rook van een vuurkorf nog een nadeel op. De fijnstoffen in de rook zijn namelijk slecht voor het milieu en de luchtkwaliteit.

Lees ook: Open haard, houtkachel en pellets schadelijk voor de gezondheid?

Enkele tips

Ben je toch van plan om je vuurkorf te gebruiken? Houd dan rekening met de volgende adviezen:


  • Vermijd het gebruik van brandbare vloeistoffen (wasbenzine, spiritus, bio-ethanol) om je vuurkorf aan te steken.
  • Gebruik droog hout, om rookvorming en de productie van fijnstof te beperken.
  • Verbrand geen bewerkt hout of spaanplaat. Hierbij komen extra giftige stoffen vrij.
  • Het verbranden van papier en karton is gevaarlijk. De asdeeltjes vliegen gemakkelijk weg. Daarnaast is er veel rookontwikkeling bij de verbranding ervan.
  • Let op de weersomstandigheden. Bij windstilte of mist zorgt het gebruik van de vuurkorf voor plaatselijke luchtverontreiniging, omdat de rook blijft hangen. Harde wind kan leiden tot het wegwaaien van brandend materiaal.
  • Kinderen en huisdieren blijven het best op ten minste 3 meter afstand van de vuurkorf.
  • Zorg voor een stabiele positie van de vuurkorf en doof het vuur na gebruik met water of zand.

Lees ook: 15 tips om binnen te stoken

Bronnen:


auteur: Robert van den Heuvel, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram