De zichtbare en onzichtbare gevaren van vuurkorven

Laatst bijgewerkt: januari 2021
unsplash_vuur_vuurkorf_kampvuur.jpg

nieuws

De verkoop van vuurkorven en vuurschalen rijst momenteel de pan uit. Velen zoeken naar een manier om hun sociale ontmoetingen behaaglijk te maken, nu we door de Corona maatregelen zijn aangewezen op buitenactiviteiten. Omdat de temperaturen zakken en de zon zich minder laat zien, lijkt het aanschaffen van een vuurkorf een goed idee. Hoewel een vuurkorf warmte en gezelligheid biedt, zitten er echter ook behoorlijk wat nadelen aan het gebruik ervan.

Het meest voor de hand liggende probleem is de kans op brandwonden. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat met name kinderen risico lopen om brandwonden op te lopen door het gebruik van vuurkorven. Jaarlijks worden er voor mensen onder de 19 jaar rond de 1000 gevallen geregistreerd op de eerste hulp diensten in de Verenigde Staten. Soms is er direct contact van het kind met het vuur, maar het grootste deel van de kwetsuren ontstaat de dag na het gebruik van de vuurkorf. De ouders denken dat er geen gevaar is, omdat het vuur is gedoofd. Het materiaal in de vuurkorf is echter nog steeds heet. Als een kind in contact komt met dit materiaal, kunnen er brandwonden ontstaan.

Onder jongeren en volwassenen kan het nuttigen van alcohol leiden tot meer incidenten rond de vuurkorf. De alcohol stimuleert roekeloos gedrag, zoals het gebruik van brandbare stoffen en het onvoldoende afstand bewaren van de korf. Bovendien heeft men onder invloed een verminderde reactiesnelheid en bewegingscontrole. Hierdoor kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.

Een ander gevaar voor de gezondheid is de rook die ontstaat bij het gebruik van vuurkorven. De stoffen die vrijkomen bij het verbranden van hout, zoals fijnstof en koolstofmonoxide, zijn een aanslag op de longen. In de winter, als de gevaarlijke stof koolstofmonoxide kan blijven hangen in de omgeving van de korf, is de rook extra gevaarlijk. Mensen met luchtwegproblemen of hart- en vaatziekten, en kinderen en ouderen zijn het meest gevoelig voor de rook.

Naast gezondheidsproblemen levert de rook van een vuurkorf nog een nadeel op. De fijnstoffen in de rook zijn namelijk slecht voor het milieu en de luchtkwaliteit. Bij metingen te Eindhoven werden er grote toenames in de hoeveelheid fijnstof geregistreerd op dagen dat veel mensen vuur in de open lucht gebruikten.

Lees ook: 25 tips voor veilig stoken in open haard en houtkachel

Ben je ondanks de nadelen toch van plan om de jaarwisseling rond de vuurkorf te vieren? Houd dan rekening met de volgende adviezen:

  • Vermijd het gebruik van brandbare vloeistoffen (wasbenzine, spiritus, bio-ethanol) om je vuurkorf aan te steken.
  • Gebruik droog hout, om rookvorming en de productie van fijnstof te beperken.
  • Verbrand geen bewerkt hout of spaanplaat. Hierbij komen extra giftige stoffen vrij.
  • Het verbranden van papier en karton is gevaarlijk. De as-deeltjes vliegen gemakkelijk weg. Daarnaast is er veel rookontwikkeling bij de verbranding ervan.
  • Let op de weersomstandigheden. Bij windstilte of mist zorgt het gebruik van de vuurkorf voor plaatselijke luchtverontreiniging, omdat de rook blijft hangen. Harde wind kan leiden tot het wegwaaien van brandend materiaal.
  • Kinderen en huisdieren blijven het best op ten minste 3 meter afstand van de vuurkorf.
  • Zorg voor een stabiele positie van de vuurkorf en doof het vuur na gebruik met water of zand

Bronnen:auteur: Robert van den Heuvel, gezondheidsjournalist

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram