- dossierUien bewaren: zo blijven ze langer goed
- videoEet je voor het klimaat beter lokale groenten en fruit?
- nieuwsHoren, zien, voelen, proeven en ruiken: plan nu een tripje naar de Kempen en geniet met ál je zintuigen
- dossierBeddengoed wassen: 8 slimme tips voor heerlijk frisse lakens
- dossierStatische elektriciteit: hoe voorkom je schokjes?
15 tips om binnen te stoken

nieuws
1. Pas de kachel aan aan de ruimte die hij moet verwarmen
2. Vermijd open haarden
Een open haard trekt warmte weg uit de ruimte, geeft gevaarlijke stoffen in het binnenmilieu, en kan brand veroorzaken als er brandend materiaal wegspringt.
3. Zorg voor een goede plaatsing van uw schoorsteen
Vuur heeft zuurstof nodig. De schoorsteen trekt lucht uit uw woning aan en voert verbrandingsgassen af. Dat lukt alleen met een schoorsteen die boven de nok van het dak en aanpalende gebouwen uitsteekt. Bovendien moet de diameter van het schoorsteenkanaal aan uw kachel zijn aangepast. Anders trekt de schoorsteen slecht en vergroot het risico op een schoorsteenbrand. Laat uw schoorsteen plaatsen door een specialist; hij zorgt ervoor dat er geen hoeken in het afvoerkanaal voorkomen.
4. Pas de aanbevelingen van de fabrikant toe
Dit lijkt vanzelfsprekend, maar door de snelle evolutie op het vlak van ontwikkeling en performantie, kan het gebruik tussen verschillende modellen wijzigen. Gebruik ook enkel de brandstof die door de fabrikant is voorzien.
5. Zet de luchttoevoer van uw kachel niet altijd volledig open
Zet de luchttoevoer volledig open wanneer u de kachel aanmaakt. Zodra het vuur goed brandt, vermindert u de luchttoevoer een beetje. Let erop dat de vlammen niet kleiner worden. Als de kachel of te veel zuurstof aanzuigt, brandt het hout te fel. Het krijgt niet de tijd om volledig te verbranden en de schoorsteen zuigt vonken aan. Maar ook als het vuur te weinig zuurstof krijgt, bevat de rook meer roetdeeltjes en andere schadelijke stoffen, zoals koolmonoxide.
6. Gebruik de as van uw kachel niet als meststof in de moestuin
De as van uw kachel maakt de groenten ongezond en vervuilt het grondwater. As van hout bevat altijd schadelijke stoffen, zoals dioxines. Planten halen die via hun wortels uit de bodem en slaan ze op. Laat de as van uw kachel buiten in een afgesloten, onbrandbare container afkoelen en geef dit afval mee met het huisvuil.
7. Maak uw kachel niet aan met krantenpapier
De rook is ongezond: het papier is bedrukt en de inkt brandt gewoon mee op. Geef uw oud papier en karton mee met de selectieve huis-aan-huisophaling, zodat het kan worden gerecycleerd. U steekt uw kachel best aan met aanmaakhout of natuurlijke aanmaakblokjes.
8. Leg bij het aanmaken van uw kachel het meest brandbare materiaal bovenaan
9. Voeg regelmatig kleine hoeveelheden hout toe en sluit de deur zo snel mogelijk
Op deze manier brandt het vuur optimaal en komen er zo weinig mogelijk schadelijke stoffen in de woonruimte.
10. Laat uw schoorsteen minstens één keer per jaar vegen
11. Verbrand geen samengesteld hout (bv. triplex en vezelplaat) in de houtkachel
Samengesteld hout bevat lijm en andere kunststoffen. De verbranding ervan veroorzaakt veel luchtverontreiniging en roetaanslag. Om geurhinder, gezondheidsproblemen en een schoorsteenbrand te voorkomen, mag u dit soort hout niet verbranden.
12. Laat (snoei)hout voldoende drogen vooraleer u het gebruikt
13. Twijfelt u of u goed of fout stookt? Kijk naar uw schoorsteen
Als de rook uit je schoorsteen wit of vrijwel onzichtbaar is, ben je goed bezig. De rook bestaat dan immers vrijwel uitsluitend uit waterdamp. Donkere rook is een alarmsignaal. Je verbrandt dan afval of nat hout. Dat zie je niet alleen, je ruikt het ook!
14. Sluit nooit de luchttoevoer van uw houtkachel af als de temperatuur te hoog oploopt
- de schoorsteen trekt minder goed
- de rook bevat meer ongezonde stoffen.
15. Sluit na enkele minuten de luchttoevoer als het vuur gedoofd is en er enkel assen overblijven
Zo vermijdt u warmteverlies via de schoorsteen.