Skihelmen voor kinderen

nieuws Kinderen worden aangeraden om een helm te dragen tijdens het skiën en snowboarden. Van alle ongevallen bij kinderen tot veertien jaar gaat het daar in 14% van de gevallen om hoofdletsel. De meest recente inschatting is dat van deze ernstige gevolgen 85 procent voorkomen had kunnen worden door het dragen van een goede helm. In de meeste skilanden is een skihelm trouwens verplicht voor kinderen. Ook oudere en ervaren skiërs dragen overigens het best een skihelm.

Tips voor het kopen van een skihelm
- Skihelmen moeten voldoen aan de Europese norm EN 1077 (zie label in/aan de helm). Er zijn in Europa ook skihelmen in de handel met een EN 1078 goedkeuring. Dit is echter de normering voor fietshelmen en deze is minder streng dan de EN 1077 norm.
- Een skihelm mag niet drukken en niet los zitten. Bij heen en weer schudden moet de helm gewoon blijven zitten.
Helmen hebben een pasvorm. Probeer verschillende merken om te voelen welk merk het beste bij uw hoofdvorm past.
- Koop een kinderhelm nooit op de groei. Het hoofd van een kind groeit relatief het minst snel van het hele lichaam. Hierdoor kan een helm best lang meegaan voordat het kind eruit gegroeid is. Er zijn tegenwoordig ook diverse merken kinder/jeugdhelmen die een verstelmogelijkheid hebben zijn waardoor ze kunnen ‘meegroeien’. Als een helm van het ene kind wordt doorgegeven aan het andere moet je absoluut de pasvorm en de maat controleren
- De helm moet ook passen als het kind een skibril draagt.
- De kinband moet minimaal 2 cm breed zijn en moet verbonden zijn aan de harde buitenkant van de helm.
- De helmschaal moet comfortabel gevoerd zijn. Er mogen geen harde randen inzitten.
- Het blikveld naar rechts en naar links mag niet belemmerd worden.
- Je moet met de helm op nog in staat zijn om je omgeving te horen. Er is momenteel een trend naar helmen met walkman/mp 3 mogelijkheden: niet optimaal voor je eigen veiligheid en die van de mensen om je heen.
- Het is erg handig als de helmsluiting met handschoenen aan te bedienen is.
- Een uitneembare voering vergemakkelijkt het schoonmaken aanzienlijk.
- een in-mould helm waarbij de dunne buitenschaal en het binnenwerk een geheel vormen, is lichter en biedt meer draagcomfort dan een helm met harde buitenschaal waarbij de dikke buitenschaal en dempinglaag van elkaar gescheiden zijn
- Een integraalhelm met kinbescherming is af te raden vvoor normaal gebruik. Bij een val voorover kan het vooruitspringende kinstuk ‘happen’ in de piste. Hierdoor wordt het hoofd in een ruk afgeremd en gaat de skiër of boarder over de kop. Het is onvermijdelijk dat hierbij enorme krachten op de nek worden uitgeoefend.
- Onder de helm hoeft het kind geen muts op. Een skihelm beschermt voldoende tegen wind en kou.
- Het kind moet de helm leuk vinden, laat het dus zelf de kleur en het patroon op de helm kiezen.
- Als een helm zijn werk heeft moeten doen en een zware dreun heeft opgevangen dient deze vervangen te worden. De dempende laag in de helm vervormd bij een zware klap permanent en veert niet meer terug in de oude vorm.
- Je kunt helmen vaak ook huren bij de skischool, vraag dit van tevoren na.

bron: Stichting Consument en Veiligheid/ANWB

Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram