Waaraan moet een goede skibril voldoen?

123-h-skibril-kind-vrouw-02-19.jpg

nieuws

Op de skipiste of wanneer je door een sneeuwlandschap in de bergen wandelt, moeten je ogen voldoende beschermd zijn. Op grote hoogte is de uv-straling van de zon namelijk heel sterk en door het witte tapijt wordt het zonlicht nog eens extra in je ogen gereflecteerd.

Langdurige, onbeschermde blootstelling van de ogen aan een dergelijke straling kan lijden tot sneeuwblindheid. Dat uit zich in tranende en pijnlijke ogen die overgevoelig zijn voor licht.
Een goede skibril kan dat voorkomen en hij beschermt je ogen meteen ook tegen de koude. 

Dit zijn de criteria voor een degelijke skibril
  • De beschermingsfactor: de glazen moeten een CE-norm 3 of 4 hebben. Dat betekent dat ze meer dan 90 % van de uv-straling tegenhouden. Ook de randen van de bril moeten de ogen langs de zijkanten voldoende van het licht afschermen.
    LST glazen zijn zeer handig, die passen de beschermingsgraad aan volgens de hoeveelheid zon en ze blijven helder en doorzichtig.
  • Het type glas: polycarbonaat geniet de voorkeur. Het is onbreekbaar en het biedt een degelijke bescherming tegen uv-stralen. UV400 is een garantie voor 100 procent protectie. 
  • Anticondens: de bril is bij voorkeur voorzien van een afsluitbaar ventilatiekanaal dat de vochtige lucht afvoert om condensvorming te voorkomen. Of kies een bril met dubbele lens, de ruimte daartussen werkt dan als een soort koudebuffer waardoor je glazen minder snel beslaan. Tegenwoordig bestaan er ook skibrillen met een anti-fog coating, dat is ook een mogelijkheid.

Bronnen
www.goes.be
andere content op www.gezondheid.be

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram