Waarop letten bij aankoop van een blusdeken?

nieuws Een blusdeken is een deken van onbrandbaar of moeilijk brandbaar materiaal die u over een beginnende kleine brand kunt leggen om deze te blussen. Doordat de deken de zuurstof ontneemt van de vuurhaard, dooft het vuur. In de keuken is een blusdeken geen overbodige luxe: een blusdeken helpt onder andere bij vlam in de pan, vloeistofbrand of brandende kleding.

Hoe gebruiken?

• Leg het blusdeken op een gemakkelijk bereikbare plaats of bevestig het aan de muur in de keuken, maar niet bij het fornuis.

• Door stevig aan de twee linten te trekken, komt de blusdeken uit de cassette.

• Pak de deken bij de hoeken vast en wikkel deze om uw hand, om brandwonden te voorkomen.

• Leg het over het brandend voorwerp, bijvoorbeeld de pan. Maak daarbij geen brusske bewegingen die het vuur nog kunnen aanwakkeren.

• Een blusdeken gebruikt u alleen wanneer de brand niet groter is dan de blusdeken zelf. Het deken moet met andere woorden de hele pan of prullenbak bedekken.

• Laat de blusdeken minstens een half uur liggen om herontsteking te voorkomen.

• Een gebruikt blusdeken mag u niet hergebruiken maar moet u vervangen.

Welk blusdeken kopen?

Blusdekens zijn te koop in de meeste doe-het-zelfzaken. Uit een controle van de FOD Economie blijkt evenwel dat er heel wat blusdekens op de markt zijn die niet geschikt zijn om olie- of vetbranden te blussen. Van de 15 geteste dekens bleken er slechts 3 te voldoen aan de Europese normen, ook al vermelden ze wel aan die norm te voldoen (EN:1869-norm). De norm eist dat het deken gedurende 15 minuten weerstaat aan het vuur van een brandende bak olie en dat de olie niet opnieuw vuur vat binnen de drie minuten nadat het deken werd verwijderd. Intussen zouden die dekens uit de markt zijn gehaald of werd de vermelding op de verpakking aangepast. Ook in Nederland heeft de Stichting Brandwonden gelijkaardige tekorten aan blusdekens vastgesteld.

• Let bij aankoop dat op de verpakking de productcode EN:1869 staat (waarbij het niet uitmaakt of er nog meer andere letters voor ‘EN’ staan).

• Staat er een andere code op de verpakking, dan is de blusdeken alléén geschikt voor het doven van bijvoorbeeld brandende kleding of brandend papier, maar niet voor een olie- of vetbrand.
Controleer dat er geen vermelding of waarschuwing is dat het blusdeken niet geschikt is voor brandende friteuse of vlam in de pan.

• Het deken is rechthoekig of vierkant en is minstens 1m op 1m en maximaal 1,80 op 1,80m.

• De deken moet zo opgevouwen zijn dat deze binnen uiterlijk 4 seconden uitgevouwen en gereed voor gebruik moet kunnen zijn.

Meer info
www.brandwonden.be
http://brandwondenstichting.nl/


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram