Frietketel of pan in brand? Nooit met water blussen!

123-vuur-pan-koken-170_12.jpg

nieuws Elk jaar worden tientallen woningbranden veroorzaakt door een brandende frietketel of pan. Dat gebeurt als de olie of het vet oververhit raakt. Dat kan zowel bij een elektrische frietketel gebeuren als bij een pot of pan op een gas- of elektrisch fornuis. Frituren in een wokpan of een gewone pan, zonder thermostaat, is gevaarlijk omdat u geen controle hebt over de temperatuur van het vet.

• Schakel indien mogelijk onmiddellijk de warmtebron uit of haal de stekker uit het stopcontact en zet de dampkap af.

• Verplaats het toestel niet.

• Giet nooit water op een brandende pan of frietketel. Daardoor kan een steekvlam ontstaan, of kan de hete olie naar alle kanten spatten.

• Dek de pan of de friteuse indien mogelijk af met een deksel. Bescherm daarbij uw handen.

• Probeer het vuur te doven met een vochtige doek (bv. een dweil) of een blusdeken. Hierdoor wordt de zuurstof van de brandhaard weggenomen en zal het vuur doven.
Laat de doek op de pan liggen tot het vuur gedoofd is. Als de vochtige dweil begint te drogen, gooit u er een tweede vochtige dweil bovenop.

• Indien u de brand niet geblust krijgt, moet u zo snel mogelijk uit de buurt en de brandweer bellen (112).

• Indien uw kleren hebben vuurgevat, doof de vlammen dan door over de grond te rollen. Gebruik een (blus)deken of een ander stuk stevig, zwaar textiel. Doof de vlammen vanaf het gezicht richting de voeten, zodat de vlammen het gezicht niet bereiken.

• Brandwonden moet u gedurende ± 10 minuten koelen onder lopend lauw warm water. Raadpleeg altijd een dokter bij twijfel over de ernst van de verbranding. Waarschuw zeker een arts bij blaren of een aangetaste huid. Smeer niets op een brandwond.

Laatst bijgewerkt: december 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram