Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Daarom is joggen in de winter goed voor je

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Vind je nog nauwelijks de motivatie om de sportschoenen aan te binden nu het buiten stilaan kouder wordt? Verbijt dan even de kou en begeef je met hernieuwde moed naar je favoriete loopadresje, want de kou maakt het net gemakkelijker om enkele kilometers weg te werken.

De koude wintermaanden schrikken de minder fervente jogger misschien wel af, maar daar is op zijn allerminst reden toe. Zo blijkt uit een studie van de St Mary's University van Londen. Onderzoekers ontdekten immers dat lagere temperaturen bevorderend zijn voor je sportieve prestaties en het loopcomfort vergroten.

Zo verlagen koude weersomstandigheden het energieverbruik van het lichaam en brengen ze de hartslag met maar liefst zes procent naar beneden, omdat het hart minder bloedtoevoer naar de huid moet voorzien en het lichaam minder snel onder vochtverlies te lijden heeft.

Aan het onderzoek namen zes mannelijke atleten deel. De onderzoekers bestudeerden hun lichaamsfuncties tijdens geroutineerde loopsessies van veertig minuten bij temperaturen van enerzijds 22°C en anderzijds 6°C. Het hart van de atleten kwam onder invloed van de zomerse temperaturen onder grotere cardiovasculaire druk te staan en leidde uiteindelijk zelfs tot zwakkere sportieve prestaties.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161105_02557027


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram