Wetenschappers ontdekken hoe ze onze vetverbranding kunnen ‘aanzetten’

123-meten-buikvet-dieet-06-19.png

nieuws

Naast wit vet heeft ons lichaam ook ‘gezond’ bruin vet, dat een belangrijke rol speelt bij het op peil houden van onze lichaamstemperatuur. Daarvoor haalt het suiker en vetmoleculen uit ons bloed, en dat zorgt voor gewichtsverlies. Wetenschappers hebben nu de ‘schakelaar’ ontdekt om dat bruin vet te activeren, wat hoopgevend nieuws is voor wie kampt met overgewicht of obesitas. 

Lees ook: Lichaamseigen stof irisine als middel tegen obesitas

Lees ook: Met welke sporten kan je best buikvet verliezen?

Activatie van bruin vet voor gewichtsverlies

"Als we het koud hebben, sturen onze hersenen via zenuwen een signaal naar bruin vetweefsel", vertelt Nederlands hoogleraar Endocrinologie Patrick Rensen aan onze Nederlandse collega's van Gezondheidsnet. "Dit signaal activeert bruin vetcellen, die op hun beurt suiker en vetmoleculen uit het bloed verbranden. Hierbij komt niet alleen CO2 vrij dat wordt uitgeademd, maar ook warmte dat ons lichaam verwarmt." Rensen en z’n team van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben nu dus de ‘schakelaar’ voor dat bruin vet ontdekt. De startknop voor het verbrandingsproces zeg maar, en dat blijkt de beta-2-receptor te zijn.

De beta-2-receptor komt echter ook op andere weefsels in ons lichaam voor. "We moeten dus eerst nog een manier vinden om dergelijke stimulatoren heel specifiek naar bruin vet te sturen. Op die manier kunnen we bijwerkingen van deze stimulatoren elders in het lichaam voorkomen," aldus Rensen. De activatie van bruin vet heeft overigens niet alleen een goede impact op ons lichaamsvet, maar ook op de hoeveelheid glucose en cholesterol in het bloed. Mogelijks kan deze kennis dus resulteren in een doeltreffende behandeling voor mensen met diabetes type 2 of hart- en vaatziekten

Lees ook: Minder eetlust en actief bruin vet door goede darmbacteriën

Lees ook: Buikvet verbranden: hoe krijg je die buik weg?

Bronnen:
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.leidschdagblad.nl
https://www.cell.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram