Lichaamseigen stof irisine als middel tegen obesitas

123-dr-lintm-obesitas-buik-dik-overgew-11-16.jpg

nieuws Obesitas en hart- en vaatziektes werden in wetenschappelijk onderzoek altijd al gelinkt aan een verhoogde concentratie van vetweefsel en de chronische ontstekingen die daarmee gepaard gaan. Maar recent kregen ook de spieren aandacht. Skeletspieren kunnen namelijk als een orgaan worden beschouwd dat bepaalde hormonen uitscheidt. Een van die hormonen is irisine. Door zijn rol in de glucoseopname en het vetmetabolisme kan het worden ingezet als therapeutisch middel in de strijd tegen obesitas en stofwisselingsziektes.

Lees ook: Waarom is buikvet zo gevaarlijk en wat kan je eraan doen?

Bruin vet en wit vet
Ons vetweefsel kan worden ingedeeld in twee verschillende types: bruin vet en wit vet. Het overgrote deel van onze vetmassa bestaat uit wit vet. Dit weefsel zorgt voor de opslag van vetdruppeltjes in het bloed (triglyceriden) en produceert bepaalde eiwitten die chronische ontsteking kunnen veroorzaken. Wit vet slaat dus energie op. Dat kan resulteren in een vetlaagje dat zichtbaar is voor het blote oog. Maar daarnaast kan wit vet zich ook langs de organen afzetten, met schadelijke gevolgen voor de gezondheid.

In tegenstelling tot wit vet verbrandt bruin vet de ontstekingsstofjes en de glucose en het zet de vrijgekomen energie om in warmte. Dat proces – ook thermogenese genaamd - helpt om af te vallen en de lichaamstemperatuur op peil te houden. Bruin vet is dus belangrijk voor een gezond lichaam.

Lees ook: Totaal lichaamsvet grotere risicofactor voor borstkanker dan buikvet

Activatie van bruin vet
Bruin vet kan geactiveerd worden door koude temperaturen, waardoor het allerlei stofwisselingsprocessen stimuleert, zoals energie- en warmteproductie. Uit onderzoek van Nature is gebleken dat die activatie van bruin vet ook wordt uitgelokt door irisine. Irisine is een hormoonachtig eiwit dat wit vetweefsel omzet in bruin vet met behulp van een ‘ontkoppelingseiwit’. Dat eiwit zet energie die opgeslagen ligt in triglyceriden, om in warmte. Irisine helpt zodoende om energie te produceren en om bloedsuiker- en insulineniveaus beter onder controle te houden. 

Er wordt verondersteld dat irisine wordt afgescheiden tijdens het samentrekken van de spieren. Mogelijks is dat het verband tussen lichaamsbeweging en bescherming tegen chronische ziektes, maar om deze hypothese te staven is nog verder onderzoek nodig. Wat wel duidelijk werd aangetoond, is dat het gehalte aan irisine en bruin vet lager is bij mensen met obesitas. Het kan dus nuttig zijn om irisine in te zetten als therapeutisch middel bij obesitas en stofwisselingsziektes. Op die manier kan energieverbruik en gewichtsverlies gestimuleerd worden. Irisine zou bovendien geen bijwerkingen hebben omdat het een lichaamseigen stof is.  

Lees ook: Leven na obesitaschirurgie

Bronnen:
https://www.nature.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.ntvg.nl
https://www.nih.gov
https://www.scientias.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram