Hoe wordt een anale fissuur behandeld?

In dit artikel
Hoe wordt een anale fissuur behandeld?

dossier

De term ‘fissuur’ gebruikt men in de geneeskunde om te verwijzen naar een kloofje. Dat kloofje kan bijvoorbeeld in de huid ontstaan: in het eelt van de voeten of in delen van de huid die door eczeem verdikt zijn. Maar als men het in de medische wereld heeft over een fissuur, gaat het doorgaans om de anale fissuur, een spleetvormige barst in het slijmvlies, als gevolg van het passeren van harde ontlasting. Dit kan zeer pijnlijk zijn.

Lees ook: Speen: wat zijn aambeien en wat kan je doen?

Betekenis

Getty_toilet_diarree_constipatie_2023.jpg

© Getty Images

Fissuur betekent letterlijk ‘kloof’. De meest bekende fissuur is de anale fissuur. Dit is een klein sneetje of scheurtje in de slijmvliezen van de anus.
Soms is de scheur diep genoeg om het onderliggende spierweefsel bloot te leggen. In de meeste gevallen geneest de scheur vanzelf. Als de fissuur langer dan zes weken aanhoudt, wordt hij als chronisch beschouwd.

Lees ook: Wat zegt de kleur van je stoelgang over je gezondheid?

Symptomen

Een anale fissuur kan een of meer van de volgende symptomen veroorzaken:

  • Een zichtbare scheur in de huid rond je anus
  • Scherpe pijn in het anale gebied tijdens de stoelgang
  • Bloed in de ontlasting of op toiletpapier na het afvegen
  • Branderig gevoel of anale jeuk 
  • Verkramping van de kringspier met als gevolg een mindere doorbloeding. Daardoor genezen wondjes minder goed.

Lees ook: Bloed in de stoelgang: mogelijke oorzaken

Oorzaken fissuur anus

Een anale fissuur kan meerdere oorzaken hebben:

  • Constipatie: Door verstopping of constipatie en hard persen tijdens de ontlasting kan een fissuur ontstaan. Verstopping duidt op harde, droge ontlasting. Het is dus belangrijk om de ontlasting zacht en soepel te houden.
  • Verhoogde spanning van de kringspier: Deze verhoogde spanning of kramp wordt meestal erger door de pijn die de fissuur veroorzaakt. Het is daarom lastig om van de klachten af te komen. Een verkramping van de kringspier leidt ook tot een verminderde doorbloeding, waardoor een wondje minder goed geneest.
  • Chronische darmonsteking: Wondjes en fissuren bij de anus zijn een symptoom van chronische darmontstekingen, met name bij de ziekte van Crohn.

Lees ook: Chronische inflammatoire darmziekten: 'Onzichtbare symptomen, maar grote impact op dagelijks leven'

Behandeling

Bij een anale fissuur is het belangrijk dat je ontlasting zacht is. Zo hoef je namelijk niet te hard te persen om de ontlasting kwijt te raken. De kans dat fissuren ontstaan, is dan klein en bestaande wondjes krijgen de kans om te genezen. Zachte ontlasting verkrijg je enerzijds door een vezelrijk dieet en voldoende vochtinname. Ook door regelmatig te bewegen, stimuleer je de darmbeweging.
Anderzijds kan een arts medicatie voorschrijven die de ontlasting zachter maakt. De fissuur zelf behandelt men met een zalf. Er zijn verschillende soorten, zoals lidocaïnezalf en zinkzalf.

Lees ook: Mogelijke oorzaken van anale jeuk (pruritus ani)

Bronnen:
https://www.mlds.nl
https://mauritskliniek.nl
https://www.healthline.com


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram