Huidkanker: let op huidveranderingen

nieuws Tijdens de Euromelanoma-week van 19 tot 23 mei kunt u zich gratis laten controleren in een aantal ziekenhuizen, privépraktijkenvan dermatologen en op bepaalde openbare locaties om huidkanker op te sporen.
Er bestaan verschillende vormen van huidkanker.
Actinische keratose: dit wordt beschouwd als het voorstadium van huidkanker. Het uit zich in ruw aanvoelende, schilferende plekjes of korstjes op de huid. De plekjes zijn lichtrood tot roodbruin gekleurd met een ruw witgeel oppervlak.

Basaalcelcarcinoom (BCC): een vorm van vorm van huidkanker die vrijwel nooit uitzaait en is daarom zelden levensbedreigend. Er bestaan verschillende vormen: oppervlakkig (ofwel superficieel) groeiend BCC, solide (nodulair) groeiend BCC en sprieterig groeiend BCC. Een basaalcelcarcinoom kan beginnen als een glad, glazig knobbeltje dat heel langzaam groeit. Soms zijn daarin verwijde bloedvaatjes te zien. Op den duur ontstaat in het midden een zweertje (al dan niet met een korstje erop) en daaromheen een rand die parelachtig glanst. Zo’n plekje komt vooral voor in het gezicht en op het (kale) hoofd.

Plaveiselcelcarcinoom: een kwaadaardige vorm van huidkanker. Deze vorm van ontstaat in de opperhuid en kan soms uitzaaien naar de lymfeklieren en andere organen. Een plaveiselcelcarcinoom kan ontstaan als een bleekroze knobbeltje op de huid, soms met een schilferig, wit centraal gedeelte. Deze plekjes ontstaan vaak op plaatsen die vaak en veel hebben blootgestaan aan zonlicht, bijvoorbeeld in het gezicht (oren, lippen), de nek en op de rug van de hand.

Melanoom: de vorm van huidkanker die zich uit als een kwaadaardige tumor, een meestal donker gekleurde moedervlek. Het is de meest levensbedreigende vorm van huidkanker, omdat relatief snel uitzaaiingen ontstaan.

Afbeeldingen van de vier meest voorkomende soorten vlekjes op de huid (actinische keratose, basocellulaire en spinocellulaire carcinomen en melanomen) zijn beschikbaar via de volgende link: www.euromelanoma.org/belgie/learn-about-skin-cancer/soorten-huidkankers

Let op een verandering.

De meeste veranderingen zijn onschuldig: kleine wondjes, ontstoken haartjes of krabplekjes komen zeer veel voor en verdwijnen na 1 tot 3 weken vanzelf. Normale tekenen van veroudering zijn rimpels, vlekken en wratjes.
Indien u een van de volgende veranderingen merkt, dan doet u er het best aan om uw huisarts of huidarts te raadplegen.

• Groeiende of nieuwe moedervlek of pigmentvlek
Een moedervlek hoort op volwassen leeftijd niet meer te groeien. Groeit de moedervlek tot meer dan 6 millimeter doorsnede, laat er dan naar kijken.

• Een asymmetrische moedervlek (niet rond of ovaal)
Een moedervlek is symmetrisch als er een denkbeeldige streep doorheen is te trekken, en de beide helften aan weerszijden van die streep elkaars spiegelbeeld zijn. Symmetrie is een teken van goedaardigheid, asymmetrie van kwaadaardigheid.

• Kleurverandering van een moeder- of pigmentvlek
Gewone pigmentvlekken hebben meestal één egale kleur. Wanneer de vlek van kleur verandert, zowel donkerder als lichter bruin, roze, rood, wit, blauw en zelfs zwart (verschillende kleurschakeringen binnen één moedervlek) is dat vaak een eerste teken van melanoom.

• Een moeder- of pigmentvlek die van vorm veranderd.
Een pigmentvlek die verandert of dikker wordt, moet altijd nagekeken worden door een arts.
Gewone pigmentvlekken zijn glad, rond of hebben een regelmatige vorm. Een onregelmatige, grillige rand is een teken van kwaadaardigheid.

• Jeukende of bloedende moedervlek
Een moedervlek die jeukt, pijnlijk aanvoelt of begint te bloeden, moet u altijd laten nakijken.

• Plekje met korstje, dat niet over gaat
Als u een plekje hebt waarop steeds weer een korstje komt, kan dat wijzen op kwaadaardigheid.

• Een langzaam groeiend rood bultje
Als u op middelbare leeftijd een plekje heeft dat steeds groter wordt, dan kan dat wijzen op kwaadaardigheid.

• Een eczeemachtig plekje dat niet reageert op een eczeembehandeling
Als u een plekje hebt dat op eczeem lijkt terwijl u nooit eerder eczeem gehad heeft, dan kan dat wijzen op kwaadaardigheid.

• Zweertje dat niet geneest
Als u een zweertje of wondje hebt dat niet geneest, kan dat wijzen op kwaadaardigheid.

Twijfelt u of een moedervlek er ‘normaal’ uitziet? Maakt u zich zorgen over plekjes die er vreemd uitzien? Weet u niet zeker of een moedervlek groter geworden is? Laat er dan altijd uw huisarts naar kijken. Hij/zij kan bepalen of een moedervlek of ander plekje nader onderzocht moet worden.

Meer informatie: www.euromelanoma.org www.checkjevlekje.nl


Laatst bijgewerkt: mei 2021
Wat weet jij over dikkedarmkanker? Wat weet jij over dikkedarmkanker?
Stichting tegen Kanker

Wist je dat je vanaf je 50ste gratis gescreend kan worden? Zeker doen! Test hier je kennis over dikkedarmkanker en doe de quiz!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram