Is ‘oud’ water drinken gevaarlijk?

In dit artikel
Is ‘oud’ water drinken gevaarlijk?

dossier

Velen doen het: een glas water op het nachtkastje laten staan om zichzelf een nachtelijk trip naar de badkamer te besparen. Maar kan het kwaad om te drinken van een glas water dat al enkele dagen oud is? En hoe zit het met oud flessenwater?

Lees ook: Air Up: hoe gezond is een waterdrinkfles met smaak door geurpods?

Niet zo hygiënisch

Getty_water_bed_glas_nadorst_2022.jpg

© Getty Images

Je glas water laten staan op je nachtkastje om er de volgende ochtend van te drinken, is niet bijzonder hygiënisch. Stof, vuil en zelfs insecten kunnen 's nachts in het glas vallen. Bovendien neemt water kooldioxide op uit de lucht, waaardoor de ph-waarde van het water daalt. De veranderde zuurgraad geeft aan het water een enigszins zuurdere smaak. Toch zal enkel iemand met gevoelige smaakpapillen deze subtiele verandering waarnemen.

Lees ook: Is spuitwater even gezond als plat water?

Bacteriën

Ook zitten er bacteriën uit de lucht in dat glas water, al zijn die bacteriën niet ziekteverwekkend. Ze kunnen dus geen kwaad. Volgens deskundigen zitten er in vers kraanwater evenzeer bacteriën, maar ook dat zijn onschadelijke bacteriën waar je niet ziek van wordt. Bacteriën vermenigvuldigen zich bovendien niet gauw in water. Water is namelijk arm aan voedingsstoffen, dus bacteriën kunnen daar moeilijk groeien.

Zet je je lippen aan je glas, dan komt je speeksel in het water terecht dat ook bacteriën bevat. Omdat het je eigen bacteriën zijn, is de kans dat je er ziek van wordt, relatief klein. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem en voor ouderen, kan een al te grote hoeveelheid bacteriën soms wel bedreigend zijn.

Lees ook: Welk soort water is het best voor ons?

Houdbaarheid van water

Hoe zit het dan met water uit flessen? De houdbaarheid van drinkwaterflessen uit de supermarkt is zowat oneindig. Als ze nog ongeopend zijn tenminste. Heb je er een slokje van genomen, dan drink je het flesje het best binnen de twee weken leeg.

Voor leidingwater dat je zelf in flessen bewaart, gelden andere regels. Volgens FEMA, het Federal Emergency Management Agency in de US, kan water van de kraan dat je in een zuivere plastic, glazen of metalen omhulsel koel en donker bewaart, ongeveer zes weken goed blijven. Nadien begint het lichtjes te verkleuren door algengroei. Ook als het water een geurtje krijgt, drink je het beter niet meer op.

De waterkwaliteit in flessen neemt namelijk af door bacteriegroei die zich ontwikkelt door het proces van transporteren, bewaren of verwarmen. Blijft je flesje water gesloten en liefst ook donker en koel bewaard, dan is er dus geen probleem. Maar het wekenlang vervoeren in een auto die kan opwarmen, is geen goed idee. Je kan de kwaliteit van je flesje water het best beoordelen aan de geur- en smaakstoffen die vrijkomen: als het slecht begint te ruiken of te smaken, giet het dan weg.

Lees ook: Mag u putwater drinken?

Bronnen:
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.rd.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram