verwondingen en letsels

Frozen shoulder: een stijve schouder

dossier 3/03/2016

Een frozen shoulder, letterlijk ‘bevroren schouder’, heeft niets te maken met de temperatuur van de schouder maar is de Engelse term voor een verstijving van het gewricht tussen schouderkop en kom (het glenohumerale gewricht).

lees meer »

“Gebruik vliegenmepper, geen insectenspray”

nieuws 19/02/2016

In een nieuw advies waarschuwt de Hoge Gezondheidsraad voor de gevaren van bestrijdingsmiddelen tegen insecten in huis. Het gaat vooral om insectensprays en verdampers voor in het stopcontact, maar ook om vlooienbanden voor huisdieren. Door de dieren te ­aaien kan ook de mens in contact komen met de insecticiden. Alles samen kunnen we zo meer schadelijke stoffen binnenkrijgen dan via voedsel.

lees meer »

Jonge vrouwen grote kans op loopblessure

nieuws 3/02/2016

Uit onderzoek van het Nederlandse VeiligheidNL blijkt dat de ruim twee miljoen lopers in Nederland in 2014 naar schatting 710.000 blessures hadden, waarvan bijna een derde (220.000) medisch behandeld werd.

lees meer »

Tips voor veilig snowboarden

Tips voor veilig snowboarden
dossier 10/01/2016

Snowboarden is de snelst groeiende wintersport, vooral bij jonge mensen. Net als aan alle wintersporten is het echter niet zonder risico's. Vooral bij beginnende snowboarders gebeuren er nogal wat ongevallen

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Sportschoeisel en blessures

dossier 9/11/2015

De schoen speelt een niet-onbelangrijke rol in het ontstaan, het instandhouden van blessures en bij de preventie van (recidief)klachten. Er komen steeds meer modellen loopschoenen. Deze ontwikkeling brengt voordelen en nadelen met zich mee.

lees meer »

Calciumsupplement versterkt de botten niet

Calciumsupplement versterkt de botten niet
nieuws 2/11/2015

Ouderen die een calciumrijk dieet volgen of calciumsupplementen innemen (kalktabletten), krijgen geen sterkere botten. Dat is het besluit van twee studies in Nieuw-Zeeland gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ).

lees meer »

Mogelijke doorbraak in strijd tegen ziekte van Lyme

nieuws 26/10/2015

Onderzoekers van MassBiologics, het non-profit vaccinontwikkelingsinstituut van de University of Massachusetts, zijn volop bezig een antistof te ontwikkelen in de strijd tegen de ziekte van Lyme die wordt veroorzaakt door een tekenbeet. Hun testen op muizen zijn alvast honderd procent succesvol.

lees meer »

Open been (ulcus cruris)

Open been (ulcus cruris)
dossier 21/10/2015

Een open been of ulcus cruris is een open plek of zweer aan het onderbeen. Zo'n plek zit meestal aan de binnenkant bij de enkel of het onderbeen en geneest langzaam. De zweer doet meestal geen pijn, maar kan wel slecht ruiken en veel vocht afgeven.

lees meer »

Schouderluxatie: arm uit de kom

dossier 18/10/2015

Een schouderluxatie of schouderontwrichting waarbij de arm uit de schouderkom schiet, is een van de meest voorkomende schouderletsels. Dat kan een gevolg zijn van een val op de arm of de schouder,

lees meer »

Wereldrabiësdag

nieuws 28/09/2015

Rabiës of hondsdolheid is een virale ziekte die wordt overgedragen door een virus. Het virus kan worden overgedragen van dier op mens, wat een zoönose wordt genoemd. Besmette dieren dragen het virus over wanneer zij bijten, krabben, likken of hun speeksel in contact komt met een wonde en verspreidt zich langs de zenuwbanen naar de hersenen.

lees meer »

Deze uitvinding roeit muggen én hun larven uit

nieuws 13/09/2015

Als het van enkele pientere Nederlandse onderzoekers afhangt, zijn citronellakaarsen, deet en ultrasone geluiden verleden tijd. Met hun indrukwekkende uitvinding, die maandag werd besproken in het vakblad PNAS, lokken en doden ze muggen en hun larven.

lees meer »

Wat doen bij een hersenschudding?

Wat doen bij een hersenschudding?
dossier 13/08/2015

Wanneer een slachtoffer na een slag of val bewusteloos is (of geweest is), wijst dat op een hersenschudding. Nadien kunnen hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid optreden. Vaak herinnert het slachtoffer zich niet wat er gebeurd is.

lees meer »

Waarom een tekenbeet melden?

Waarom een tekenbeet melden?
nieuws 5/08/2015

Wie een tekenbeet heeft, kan dat voortaan melden op de website TekenNet.be. Met die gegevens wil de Belgische overheid een risicokaart maken voor de ziekte van Lyme. Via een tekenbeet kunt u de ziekte van Lyme oplopen – door een besmetting van de bacterie Borrelia burgdorferi.

lees meer »

Klussen leidt vaak tot blijvend letsel

Klussen leidt vaak tot blijvend letsel
nieuws 4/08/2015

Ongelukken tijdens het klussen in en om het huis zorgen in 40 procent van de gevallen voor blijvend letsel. Het gaat meestal om doorgesneden pezen en zenuwen in de hand of arm, botbreuken en zelfs geamputeerde vingers. Dit blijkt uit een studie van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).

lees meer »

Beschermingsfactor zonnebrandcrème niet altijd juist

Beschermingsfactor zonnebrandcrème niet altijd juist
nieuws 4/08/2015

Bij het merendeel van de anti-zonnebrandmiddelen (86%) staat de juiste zonbeschermingsfactor op het etiket vermeld. Bij 14% was de zonbeschermingsfactor lager dan op het etiket stond. Dat zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na onderzoek onder 58 anti-zonnebrandproducten.

lees meer »

Waarom mag u voor een vliegtuigreis niet duiken?

Waarom mag u voor een vliegtuigreis niet duiken?
nieuws 10/07/2015

Het is af te raden om direct voor een vliegtuigreis nog aan diepzeeduiken te doen. Zelfs in de drukcabine van een modern vliegtuig ondervindt men een zodanige drukverlaging dat de kans op decompressieziekte sterk wordt vergroot.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram