Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Daarom doet een snee van papier zoveel pijn

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Een stuk papier is een onschuldig voorwerp, tot je met de zijkant in het topje van je vinger snijdt. Journalist Jason Goldman van de Britse omroep BBC zocht uit hoe het komt dat net deze sneetjes zo venijnig zijn.

Veel onderzoek is er nog niet gebeurd naar de zogenaamde 'papercuts', maar de reden waarom ze zo pijnlijk zijn is vermoedelijk een combinatie van twee factoren. Ten eerste zijn onze vingertoppen zeer gevoelig omdat hier verschillende zenuwuiteinden samenkomen. "Als je een papiersnee zou hebben in je gezicht of je genitaliën, zou dat ook heel pijnlijk zijn", zegt dermatoloog Hayley Goldbach aan de BBC. "Onze vingertoppen zijn de lichaamsdelen waarmee we de wereld verkennen en kleine delicate taakjes uitvoeren. Het is dus logisch dat we daar veel zenuwuiteinden hebben, het is een soort veiligheidsmechanisme". Wanneer je iets scherps of warms tegenkomt, is de kans groot dat de eerste aanraking met je handen zal zijn. Het feit dat je vingertoppen dan sneller pijn doen, is dus evolutionair gezien best logisch.

Een botte zaag

Ten tweede is er het papier zelf. Papier is poreuze materie en de randjes zijn, van heel dichtbij bekeken, niet zo recht als ze lijken. De snee van een stuk papier lijkt dus meer op die van een botte zaag dan die van een scherp mes, met als resultaat een chaos van scheuren en rafels in het vel. Bovendien snijdt papier redelijk diep: "Diep genoeg om door de bovenste huidlaag te geraken, want anders zou het geen pijn doen", zegt Goldbach. "De bovenste huidlaag heeft geen zenuwuiteinden". Wanneer je een papierwonde op je vinger hebt, kan je ze best goed verzorgen. De kans bestaat dat er het stukje papier druk bevolkt is met bacteriën die zich graag in je wonde nestelen. Die doen geen pijn op het moment waarop je je snijdt, maar kunnen nadien wel voor infecties zorgen.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160905_02454281


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram