Stoom inhaleren gevaarlijk bij kinderen

Laatst bijgewerkt: maart 2016
123-vr-senior-dampen-inhalatie-03-16.jpg

nieuws Wanneer uw neus verstopt zit door een verkoudheid, kan stomen (het inademen van waterdamp) soms verlichting brengen. Volgens een Britse studie gepubliceerd in het British Journal of General Practice is echter niet aangetoond dat deze praktijk enig positief effect heeft. Bij kinderen kan het zelfs gevaarlijk zijn.

De studie bekeek gegevens van een brandwondencentrum en ondervroeg 150 huisartsenpraktijken om na te gaan of zij inhaleren aanraden.
Tussen januari 2010 en februari 2016 werden gemiddeld 3 kinderen per jaar met ernstige brandwonden na inhalatie in het centrum opgenomen. Het ging om kinderen tussen 1 en 15 jaar.
Van de ondervraagde huisartsen raadde 8 op 10 inhalatie aan, de helft zelfs voor kinderen jonger dan 5 jaar.

Volgens de onderzoekers gaat het om een gevaarlijke praktijk die bij kinderen niet langer zou mogen gebruikt worden. Door hun beperkte motorische vaardigheden, hun nieuwsgierigheid en weinig besef van de gevaren, lopen ze een groot risico op brandwonden.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram