Eerste Nederlander ziek door tekenencefalitisvirus

123-teek-groen-blad-08-16.jpg

nieuws Voor de eerste keer is in Nederland een patiënt ziek geworden door een teek die het teken-encefalitisvirus (TBE-virus) bij zich droeg. Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend.

De besmetting trad zeer waarschijnlijk op na een tekenbeet tijdens een wandeling op de Utrechtse Heuvelrug. Inmiddels is de patiënt herstellende. Onlangs werd voor het eerst het teken-encefalitisvirus (TBE-virus) in Nederland aangetroffen in teken. Het virus komt voor in verschillende landen in Noord-, Midden- en Oost-Europa, waaronder Duitsland en Oostenrijk.

Een infectie met het TBE-virus, ook bekend als FSME (Frühsommer-Meningoenzephalitis), verloopt meestal zonder klachten, maar het TBE-virus kan na een griepachtig ziektebeeld, een ontsteking van de hersenvliezen en hersenen (meningo-encefalitis) veroorzaken. Teken dragen het virus over van dier-naar-dier en soms naar de mens. Als mensen ziek worden, verloopt dat meestal in twee fasen. Zeven tot veertien dagen na de tekenbeet krijgt men koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en spier- en gewrichtspijn. Vervolgens is er ongeveer een week zonder klachten. Bij een klein aantal mensen met een infectie kan daarna hersen(vlies)ontsteking ontstaan vaak met ernstige hoofdpijn en hoge koorts. Dan is ziekenhuisopname noodzakelijk. Er is geen behandeling voor een hersen(vlies)ontsteking door TBE-virus. Meestal herstelt de patiënt volledig.

Hoe het nieuwe tekenvirus in Nederland is terecht gekomen, is nog onbekend. Het RIVM ontdekte het virus bij reeën die leven op de Sallandse Heuvelrug. Het instituut doet nu onderzoek naar een mogelijke verdere verspreiding van het TBEV-virus in Nederland.


Laatst bijgewerkt: mei 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram