Vermindert zonnecrème de vruchtbaarheid?

123-zonnecreme-05-16.jpg

nieuws Volgens nieuw onderzoek van vruchtbaarheidsspecialist Niels Skakkebaek van het Universitair Hospitaal in Kopenhagen zouden bepaalde chemische zonnefilters die gebruikt worden in zonnecrème een negatief effect hebben op de spermacellen en de vruchtbaarheid aantasten. Het onderzoek werd recent voorgesteld op een congres van de Endocrine Society in het Amerikaanse Boston.

Ook in eerdere onderzoeken kwam dezelfde onderzoeksgroep tot gelijkaardige conclusies. Net als in die eerdere onderzoeken, werden ook bij dit onderzoek bepaalde chemische stoffen die als zonnefilter worden gebruikt, in het laboratorium toegevoegd aan vers sperma om na te gaan welk effect ze hebben op het sperma. Bij 45 % van de 29 geteste UV-filters werden veranderingen in het sperma vastgesteld waardoor ze moeilijker een eicel kunnen binnendringen en en dus de vruchtbaarheid kunnen aantasten.

Vermits de gebruikte UV-filters volgens de onderzoekers gemakkelijk opgenomen worden via de huid en zo in het bloed terechtkomen, is meer onderzoek nodig naar deze chemische stoffen. Studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat sporen van deze UV-filters worden aangetroffen in zowat 95 % van alle urinestalen in Denemarken.
Het gaat hier echter om een experimenteel onderzoek op spermacellen in het laboratorium. Tot nu toe zijn er echter geen bewijzen van een reëel effect bij mensen, noch hoe groot dit effect eventueel is. Op basis van de huidige wetenschappelijke inzichten wegen de aangetoonde voordelen van zonnecrème (het voorkomen van zonnebrand en huidkanker) ruimschoots op tegen de mogelijke nadelen.

Laatst bijgewerkt: mei 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram