slaap

Welke soorten verdoving zijn er?

Welke soorten verdoving zijn er?
dossier 27/07/2021

Ga je binnenkort onder het mes, dan zal je wellicht eerst onder verdoving of anesthesie worden gebracht. Welke vorm van anesthesie je precies toegediend krijgt, hangt af van je gezondheidstoestand, de ingreep die je laat uitvoeren en je persoonlijke voorkeur.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Test je bioritme

testen 5/07/2021

Ieder van ons heeft een interne biologische klok, de zg. circadiaanse ritmes, die een invloed heeft op een aantal lichaamsfuncties en ook ons gedrag beïnvloedt.Tot welke groep je behoort, kan je testen aan de hand van bijgaande test.

lees meer »

Slaperigheidstest

testen 5/07/2021

Heb je overdag regelmatig last van slaperigheid? De mate van slaperigheid overdag kan worden gemeten met behulp van de Epworth Sleepiness Scale (ESS).

lees meer »

Slaaptekort en overgewicht zijn gelinkt aan elkaar

nieuws 23/06/2021

Lang werd gedacht dat slaaptekort obesitas in de hand werkt, maar onderzoek aan de universiteit van Pennsylvania heeft nu uitgewezen dat dat niet klopt. Het omgekeerde is wél waar: overgewicht kan een slechte nachtrust veroorzaken.

lees meer »

Wat zijn die spiertrekkingen tijdens je slaap?

nieuws 28/01/2021

Misschien heb je het ook al meegemaakt: net wanneer je in slaap valt, word je wakker geschud door een plotse, onwillekeurige spiertrekking. Dan heb je waarschijnlijk een zogenaamde hypnagoge schok gehad, beter bekend als een slaapstuip.

lees meer »

Mag je een kindje wakker maken?

Mag je een kindje wakker maken?
dossier 27/10/2022

Mensen zeggen weleens: ‘Never wake a sleeping baby’. Maar is dat wel zo? We vroegen het aan onze vaste slaapcoach Nathalie Schittekatte van Snuggles and Dreams. “Er zit wel wat waarheid in, maar er zijn zeker ook uitzonderingen.”

lees meer »

Blauw licht en het effect op slaap

Blauw licht en het effect op slaap
dossier 21/12/2020

Heb je regelmatig moeite om in slaap te vallen, of om goed door te kunnen slapen? Wellicht wordt dat veroorzaakt door blauw licht. Niet door een blauwe lamp, maar het blauwige led-licht van een beeldscherm.

lees meer »

Waarom slaap je beter als je partner er is?

nieuws 21/01/2021

“Het slapen met de geur van een partner verbetert de slaapkwaliteit”, aldus Marlise Hofer, professor in de psychologie en hoofdauteur van de studie. "Het effect is vergelijkbaar met wat er gebeurt als je orale melatonine supplementen neemt, vaak gebruikt als slaapmiddel."

lees meer »

Functie van slaap verandert drastisch in peutertijd

nieuws 12/10/2020

Een nieuwe grootschalige studie uit de Verenigde Staten toont aan dat de belangrijkste functie van slaap rond de leeftijd van 2,5 jaar verandert, tijdens onze peuterjaren dus. Van dan af zouden de hersenen tijdens de slaap almaar meer in onderhoudsmodus gaan.

lees meer »

Kinderen die bedplassen slapen minder efficiënt

nieuws 21/01/2021

Een studie van UZ Leuven nam de slaappatronen van bedplassende kinderen onder de loep. Wat bleek? In vergelijking met hun leeftijdsgenootjes slapen ze minder efficiënt en ook rustelozer. Met de nieuwe bevindingen hopen de onderzoekers nieuwe behandelingen te kunnen ontwikkelen.

lees meer »

Slaap is cruciaal voor ons immuunsysteem

nieuws 25/06/2020

Een onderzoek toont aan we massaal wakker lagen van het coronavirus. Een aanhoudend slaapgebrek heeft echter wel een impact op ons immuunsysteem, en een sterk afweersysteem is net heel belangrijk als een virus rondgaat.

lees meer »

Slaapcoach: Is je baby geen goede slaper? Probeer wakkertijden

Slaapcoach: Is je baby geen goede slaper? Probeer wakkertijden
dossier 20/10/2022

Hoewel het normaal is dat je nu en dan voor je kindje uit je bed moet ’s nachts, zeker bij baby’tjes, zijn er toch een aantal zaken die je kan proberen om de nachtrust te bevorderen. Slaapcoach Nathalie Schittekatte van Snuggles and Dreams is sterke voorstander van wakkertijden.

lees meer »

Slaapapneu-test

testen 13/05/2020

Het slaapapneu-syndroom is een stoornis waarbij het zachte gehemelte van de slaper zich tijdens de slaap zodanig ontspant, dat normaal ademen een probleem wordt. Dit leidt tot een verstoring van het slaappatroon en een tekort aan diepe slaap. Het is een belangrijke oorzaak van chronische slapeloosheid.

lees meer »

Wat als je kindje bang is in z’n kamer? Slaapcoach Nathalie geeft raad

Wat als je kindje bang is in z’n kamer? Slaapcoach Nathalie geeft raad
dossier 27/10/2022

Rond de leeftijd van 2,5 à drie jaar is het verbeeldingsvermogen van kindjes voldoende ontwikkeld om bang te worden van dingen die er niet zijn. Maar wat als je kindje plots niet meer alleen op z’n kamer wil zijn? Hoe reageer je daar dan best op? We vroegen het aan slaapcoach Nathalie van Snuggles and Dreams.

lees meer »

Dromen: duiding of bedrog?

Dromen: duiding of bedrog?
dossier 8/04/2020

Waarom dromen mensen? Hebben die dromen een achterliggende betekenis en waarom zijn bepaalde droomscenario’s zo herkenbaar voor iedereen?

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram