Koffie is geen wondermiddel na een slechte nacht

123m-koffie-19-6-20.jpg

nieuws Verschillende experimentele studies hebben aangetoond dat na een slechte nacht koffie de alertheid bevordert, maar is cafeïne ook nuttig bij het uitvoeren van complexe cognitieve taken? 


Om de effecten van koffie beter te begrijpen, heeft een Amerikaans team (Universiteit van Michigan) ongeveer 300 volwassenen gerekruteerd die in het kader van het onderzoek 's avonds twee soorten taken uitvoerden. Enerzijds een betrekkelijk eenvoudige taak die aandacht en waakzaamheid vergde, anderzijds een complexe taak met verschillende handelingen in een vooraf bepaalde volgorde.

De deelnemers werden vervolgens in twee groepen verdeeld. De ene groep ging naar huis en sliep zoals gewoonlijk, terwijl de anderen de hele nacht wakker bleven in een laboratoriumruimte. De volgende dag kreeg iedereen een pil met ofwel cafeïne (200 mg) ofwel een placebo (inactieve stof). Daarna werd hen gevraagd dezelfde opdrachten uit te voeren als de dag ervoor.

Lees ook: Beïnvloedt onze bloeddruk onbewust onze koffieconsumptie?

Wat bleek?
- Slaaptekort beïnvloedde de prestaties op beide soorten taken, wat te verwachten was en wat de bevindingen van eerdere studies bevestigt.
- In het geval van een eenvoudige taak gaat cafeïne het gebrek aan waakzaamheid tot op zekere hoogte goedmaken, maar dat effect is veel minder uitgesproken bij het uitvoeren van een complexe taak.

De onderzoekers besluiten dat cafeïne kan helpen om je te concentreren als je een slechte nacht achter de rug hebt, maar we mogen niet op koffie vertrouwen als we complexe taken moeten uitvoeren. In zo’n geval kan niets tippen aan een goeie nachtrust.

Lees ook: Is koffie kankerverwekkend?

bron: Journal of Experimental Psychology : Learning, Memory, and Cognition (www.apa.org/pubs/journals/xlm)

Laatst bijgewerkt: augustus 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram