Tips om de kans op praten in je slaap te verkleinen

123-snurken-apneu-slaapapneu-2-15.jpg

nieuws Nogal wat mensen praten in hun slaap. Vaak gaat het om een onverstaanbaar gemompel, maar soms zijn het heel duidelijke woorden of zinnen. De meeste mensen herinneren zich daar ’s ochtends niets van. Praten in de slaap heeft niets te maken met dromen, tijdens een droom is er zelfs minder kans dat iemand gaat praten dan in een ander stadium.

Praten in je slaap is een vorm van parasomnie, een onschuldige slaapstoornis waarbij je ongewoon gedrag vertoont waardoor het lijkt alsof je wakker bent. Andere bekende voorbeelden van parasomnie zijn slaapwandelen en nachtmerries. Bij praten in je slaap lig je op de grens van wakker zijn en dromen. Dit heeft weinig invloed op de slaap zelf en de meeste mensen hebben er dan ook weinig last van, tenzij het elke nacht gebeurt en je daardoor een slaaptekort krijgt. Het kan wel vervelend zijn als je geheimen gaat opbiechten, mensen begint uit te schelden of als je de nachtrust van je bedpartner daarmee verstoort.

Praten in je slaap kan niet echt behandeld worden, maar je kan wel proberen om het te verminderen. Het blijkt namelijk meer voor te komen bij mensen die gestresseerd zijn, onder zware druk staan, of na een inspannende of emotionele TV-avond.

• Zorg voor een regelmatig slaapritme
• Vermijd drukte en stress vlak voor het slapengaan. Kijk bijvoorbeeld niet vlak voor het slapengaan naar een spannende of emotionele film, of voer geen moeilijk gesprek. Wacht minstens een half uur na zo’n gebeurtenis voor je gaat slapen.
• Doe ontspanningsoefeningen.
• Slaaprituelen, zoals een glas water drinken, haar borstelen, muziek opzetten, hebben ook een ontspannende werking.

Bron:
www.slaapklachten.nl

Lees ook: Ademhalingsoefening tegen stress


Laatst bijgewerkt: augustus 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram