Hoeveel koffie moet je drinken om wakker te blijven?

Laatst bijgewerkt: september 2021
123-h-koffie-chauffeur-08-21.jpg

nieuws

Dat koffie drinken helpt om wakker te blijven, weten we intussen allemaal. Maar een recente studie toonde aan dat één kopje koffie met 80 mg cafeïne al volstaat om chauffeurs alert te houden aan het stuur. 

Deze studie, die gepubliceerd werd in het tijdschrift Pharmacology, had als doel om vast te stellen welk effect een kleine hoeveelheid cafeïne heeft op bestuurders. Ze gebeurde aan de hand van ‘gesimuleerd snelwegrijden’. Gezonde en goed uitgeruste chauffeurs namen gedurende twee uur plaats achter het stuur voor een gesimuleerd saai autosnelwegtraject. Daarna kregen ze een koffiepauze van een kwartier. De ene helft kreeg een kop cafeïnehoudende koffie, de andere helft kreeg deca. De bestuurders noch de onderzoekers wisten wie welke soort koffie had gedronken. Daarna namen de bestuurders weer plaats achter het stuur van de gesimuleerde autoroute, opnieuw voor een traject van twee uur, terwijl hun rijgedrag werd gecontroleerd (schommelingen in de snelheden, algemeen rijgedrag, afwijkingen van het rijvak…) en hun vermoeidheid werd geregistreerd. 
De conclusie van de onderzoekers was dat chauffeurs die cafeïnehoudende koffie hadden gedronken na die twee uur beter reden, zowel objectief als subjectief beschouwd. 

Dit onderzoek is vooral interessant omdat vergelijkbare studies in het verleden tot dezelfde resultaten kwamen voor veel hogere hoeveelheden cafeïne (meer dan het dubbele zelfs), terwijl eigenlijk één kop koffie volstaat om chauffeurs alert te houden. 

Conclusie
Als je urenlang moet rijden en vooral als je ‘s nachts onderweg bent, hoef je geen sloten cafeïnehoudende koffie naar binnen te werken om wakker en alert te blijven. Zolang je voldoende uitgerust bent (bij slaaptekort werkt deze remedie niet) is één shot van 80 mg cafeïne voldoende om een lang traject met tussenstops te overbruggen.
Voel je echter dat je moe wordt of begin je te geeuwen, zelfs na een kop koffie, dan is het sowieso tijd om je voertuig aan de kant te zetten en een dutje te doen. 

Bronnen

Effects of coffee on driving performance during prolonged simulated highway driving - PubMed (nih.gov)
The effects of coffee and napping on nighttime highway driving: a randomized trial - PubMed (nih.gov)


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram