slaap

Lespakket leert pubers belang van goede slaap

nieuws 18/10/2019

Bijna de helft van alle pubers (14-17 jaar) voelt zich niet goed uitgerust ’s morgens, zo blijkt uit het grootste slaaponderzoek dat gepubliceerd door de Nederlandse Hersenstichting. Slechte slaap heeft effect op de leerprestaties, stemming, risicogedrag en ongezonde eetgewoontes van jongeren.

lees meer »

Geen middagdutje voor kind ouder dan twee jaar?

nieuws 7/09/2017

Middagdutjes kunnen bij kinderen ouder dan twee jaar leiden tot een slechte nachtrust, waarbij zowel de duur als de kwaliteit van de slaap zou afnemen. Dat bleek uit een Australische studie die twee jaar geleden verscheen.

lees meer »

Dus daarom is geeuwen besmettelijk

nieuws 5/11/2019

Als je iemand ziet geeuwen, dan is de kans groot dat je het ook doet. Geeuwen is immers besmettelijk. Nu hebben wetenschappers aan de universiteit van Nottingham in Groot-Brittannië ook ontdekt waarom.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Schermgebruik verstoort slaap

nieuws 10/07/2017

Veel volwassenen (58 procent) gebruiken in het laatste uur voordat ze gaan slapen een tablet, smartphone of computer. Ze doen dit meerdere keren per week of dagelijks.

lees meer »

Concentratieproblemen mogelijk gevolg van slaapgebrek

nieuws 22/05/2017

Kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 7 jaar die te weinig slapen, lopen meer risico op het ontwikkelen van concentratieproblemen in hun latere kindertijd. Dit blijkt uit onderzoek van kinderarts Elsie Taveras van het Massachusetts General Hospital.

lees meer »

Hoe meer op tablet, hoe minder peuters slapen

nieuws 21/10/2019

Hoe meer peuters een touchscreen gebruiken, hoe minder ze slapen. Dat blijkt uit Brits onderzoek gepubliceerd in het vakblad Scientific Reports. De onderzoekers vroegen 715 Britse ouders om een online vragenlijst in te vullen over het touchscreengebruik van hun peuters tussen zes maanden en drie jaar.

lees meer »

Zo lang hoort het te duren voor je in slaap valt

nieuws 5/11/2019

Val je als een blok in slaap zodra je hoofd het hoofdkussen raakt of zie je de minuten net urenlang genadeloos wegtikken voor je oogleden eindelijk dichtvallen? Dan is je slaaproutine mogelijk verstoord. Volgens de Amerikaanse National Sleep Foundation mag het gemiddeld slechts tien tot twintig minuten duren voor je in slaap valt.

lees meer »

Nachtelijke wc-bezoek belangrijkste oorzaak van slechte nachtrust

nieuws 30/03/2017

Volgens meer dan 80 % van de mensen die klagen over een verstoorde nachtrust moet 's nachts opstaan om te plassen. Als mensen ‘s nachts meer dan één keer naar de wc moeten, lijden ze aan nycturie, een aandoening waar één op de drie volwassen boven de 30 last van heeft en twee op de drie volwassen boven de 65.

lees meer »

Interactieve slaap-app helpt om beter te slapen

nieuws 5/03/2017

De smartphone-app 'SleepCare' die aan de TU Delft en de Universiteit van Amsterdam en Utrecht werd ontwikkeld, helpt om mensen met chronische slapeloosheid een beter slaapritme aan te leren. Gebruikers van de app vielen sneller in slaap en werden minder vaak wakker. Drie maanden later was dit effect nog steeds zichtbaar.

lees meer »

Meer slapen? Meer zin in seks!

nieuws 5/11/2019

Vrouwen die elke nacht genieten van voldoende nachtrust hebben een beter seksleven. Het rechtstreekse verband tussen de hoeveelheid slaap en de vrouwelijke seksdrive is vooral opvallend bij vrouwen boven de vijftig.

lees meer »

Dit eet en drink je beter niet voor het slapen gaan

nieuws 17/07/2020

Een goede nachtrust is het gevolg van een aantal factoren. Ook wat je ’s avonds eet of drinkt kan een rol spelen. De succesremedies zowel als de slaapdieven variëren uiteraard van persoon tot persoon, maar bepaalde voedingsstoffen kan iedereen maar beter vermijden.

lees meer »

Bedtijd

Bedtijd
dossier 3/11/2016

Als ouder vraag je je wel eens af om hoe laat je kind nu eigenlijk best naar bed gaat. Belangrijk om te weten is dat de slaapbehoefte van elk kind verschilt. Er zijn dus geen vaste regels. Wel zijn er een aantal tips die kunnen helpen om je kind uitgerust de dag te laten beginnen.

lees meer »

Schadelijke effecten van te veel of te weinig slapen

nieuws 21/10/2019

Ook als je verder gezond bent, kan te veel of te weinig slapen schadelijke effecten op je gezondheid hebben. Onderzoek aan het VUmc in Amsterdam toont hoe essentieel slaap is voor het glucosemetabolisme, een belangrijk aspect van de gezondheid.

lees meer »

Waarop letten bij aankoop van een reisbed?

nieuws 18/10/2023

Een kampeer- of campingbedje is handig tijdens een vakantie of een logeerpartijtje. Het is echter niet geschikt als permanente slaapplaats (bijvoorbeeld in de kinderopvang of bij gastouders), daarvoor is het niet stevig genoeg.

lees meer »

Met dit trucje slaap je langer en beter

nieuws 17/07/2020

De Britse moeder Sarah Fletcher(33) had tot voor kort veel last van slapeloosheid, tot ze de simpele ‘10-3-2-1-0’- techniek van fitnessgoeroe Craig Ballantyne uitprobeerde. Een goed idee, zo vindt ook slaapexpert Johan Verbraecken van het UZ Antwerpen.

lees meer »

Is een babyhangmat veilig?

nieuws 2/06/2016

Een babyhangmat is een vormloze doek die u in de box of ledikant kan hangen of op een bijgeleverde standaard. Als de kinderen wat ouder zijn, kan de hangmat ook aan twee haken worden gehangen of tussen twee bomen worden gespannen.

lees meer »

Waarom slapen we slecht in een vreemd bed?

nieuws 5/02/2021

Veel mensen slapen de eerste dagen slecht als ze in een vreemd bed moeten slapen, bijvoorbeeld op vakantie. Volgens Japanse wetenschappers blijft één hersenhelft alert tijdens de eerste nacht dat we op een vreemde plek slapen.

lees meer »

Waarom beter geen dekbed of donsdeken voor baby's?

nieuws 6/10/2020

Om te voorkomen dat uw baby het te warm krijgt tijdens de slaap – wat een belangrijke risicofactor is voor wiegendood – wordt aangeraden om geen dekbed of donsdeken te gebruiken tot de leeftijd van 2 jaar. Bovendien kan een dekbed ook niet goed worden ingestopt.

lees meer »

Eén uur extra slaap vermindert risico op diabetes type 2

nieuws 30/08/2022

Mensen die te weinig slapen hebben een verhoogd risico op diabetes type 2. Eén nacht te weinig slapen heeft al gevolgen voor de bloedsuiker, zo blijkt uit onderzoek. Mensen die te kort slapen zijn in de ochtend minder gevoelig voor insuline dan mensen die voldoende slapen.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram