Welke matras is het beste bij rugpijn?

123-senior-koppel-bed-rugpijn-slapen-03-19.png

nieuws

Hierover is nauwelijks onderzoek gedaan. Het meeste onderzoek is zogenaamd ‘expertenonderzoek’ gefinancierd door matrassenproducenten.

Halfharde matras
In 2015 verscheen in het Amerikaanse vakblad Sleep Health een overzichtsartikel waarin alle min of meer betrouwbare onderzoeken werden samengevat. Een voorzichtige conclusie was dat een halfharde matras waarschijnlijk het beste is. Mensen met chronische lagerugklachten die op een halfharde matras sliepen, hadden gemiddeld minder klachten dan mensen die op een zachte of een harde matras sliepen. Maar de veschillen waren klein. Een ander onderzoek toonde dan weer dat 7 op 10 patiënten er al baat bij hadden om op een nieuwe matras te slapen, los van de hardheid…

Waarop letten?

Het is moeilijk om algemene regels te geven: iedere mens is anders. Enkel wanneer u echt een uitzonderlijk slecht bed hebt, kan rugpijn ontstaan door slecht slapen. Meestal ontstaat rugpijn tijdens de dag en wordt de pijn erger omdat uw rug 's nachts niet genoeg kan recupereren.

Gelukkig is tegenwoordig een groot deel van de verkochte bedden ergonomisch verantwoord en betaalbaar. Er bestaan verschillende goede slaapsystemen. U moet er wel de combinatie van matras en bodem uitkiezen die voor uw rug ideaal is. De belangrijkste criteria zijn uw gewicht en uw silhouet.

Een goede tip: als u eens een keer goed slaapt op een matras - als u bij mensen logeert, of in een hotel - vraag dan na wat voor matras dat was.

1. Optimale ondersteuning

De combinatie van matras en beddenbodem moet ervoor zorgen dat de rug goed ondersteund wordt. Bijvoorbeeld in de taille zodat uw ruggengraat een bijna rechte lijn vormt, evenwijdig met het bed, als u in zijlig ligt. In ruglig moet de matras de natuurlijke S-vorm van uw wervelkolom behouden. Men mag dus niet in een put liggen als bijvoorbeeld de matras te zacht is. Bij een te harde matras wordt de natuurlijke rugkromming verstoord.

Een goed bed is voldoende soepel om uw schouders in zijlig diep genoeg in de matras te laten zinken en dat de holte in de nek wordt opgevuld. Gebeurt dat niet, dan worden ze scheefgedrukt en kan u schouder- en/of nekklachten krijgen.

2. Bewegingsvrijheid

Een tweede punt is dat een goed bed de mogelijkheid biedt om gemakkelijk van houding te veranderen tijdens de nacht. Een goed bed laat daartoe voldoende ruimte en bestaat uit materialen die niet te veel energie vragen als u van houding wilt veranderen. 

De wetenschap is er nog niet uit wat de ideale hoeveelheid beweging is tijdens de nacht. Wel is het zeker dat er grote individuele verschillen bestaan tussen slapers en dat het evolueert met de leeftijd. U kunt het vergelijken met het aantal uren slaap dat iemand nodig heeft om zich fit te voelen, ook daar zijn er immers grote verschillen tussen slapers.

Enerzijds is te lang stilliggen niet goed voor uw spieren en wervelkolom. Als u in een te zacht bed ligt, zakt u te diep in en hebt u te veel moeite om te veranderen van positie. Anderzijds slaapt u erg onrustig wanneer u te veel beweegt en bent u ’s morgens niet uitgerust. Ligt u op een te harde matras, dan hebt u sneller drukpunten in schouders en bekken waardoor u te vaak gaat veranderen van houding. 

3. Ventilatie

Tot slot moet het bed lichaamsvocht goed kunnen opnemen en nadien weer afgeven aan de omgeving. 's Nachts moet het vocht opnemen en dat vervolgens continu, ook tijdens de dag, weer afgeven door goed te ventileren. Een matras waarin het vocht zich heeft opgestapeld en klam aanvoelt, voelt onaangenaam aan, gaat veel minder lang mee en is de ideale woonplaats voor de huisstofmijt. 

Slaaphouding

Mogelijk belangrijker dan de matras is de slaaphouding als u gemakkelijk last hebt van rugpijn. 

Ruglig
In ruglig wordt de onderrug onvoldoende gesteund. Dit heeft als gevolg dat zowel de schouders als het bekken een grote druk te verwerken krijgen. 
  • Om de lendekromming te behouden, kan u een kussen of een handdoek in de lende leggen. Een andere methode is met opgetrokken knieën te slapen, of een kussen in de knieholte te leggen. 
  • Zorg ervoor dat uw kussen niet te groot is. Zo voorkomt u dat uw nek te sterk plooit.

Zijlig
Een zijwaartse positie met een of beide knieën licht gebogen is het minst vermoeiend voor de wervelkolom. In zijlig moet de wervelkolom recht blijven.
  • Een kussen onder de bovenste knie ontlast de lage rug en zorgt voor een nog groter comfort. 
  • Let er op dat het hoofd voldoende ondersteund wordt zodat de ruimte tussen de hals en de schouder wordt opgevuld. Gebruik geen te dik kussen waardoor het hoofd naar boven wordt gedrukt.

Buiklig
Buiklig is de minst goede lighouding omdat de hals volledig gedraaid wordt. Bovendien vermindert de lendekromming en vergroot de druk op de lendenwervels. 
  • Men kan best een kussentje of een handdoek onder de buik leggen om de druk op de lendewervels te verminderen.
  • Probeer een driekwart-positie op de buik met een been gevouwen.
  • Langdurige buiklig wordt dan ook afgeraden.

Bronnen
www.sciencedirect.com
www.thelancet.com
www.gezondheidenwetenschap.be
www.bondmoyson.be
www.uza.be


Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram