Slaap je slecht? Probeer het met extra zonlicht!

123-zon-bos-natuur-buiten-03-19.png

nieuws

Het licht waar mensen gedurende de dag aan worden blootgesteld, beïnvloedt niet alleen wanneer ze gaan slapen, maar ook de kwaliteit van hun slaap. Dit is de uitkomst van een uitgebreid onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. De resultaten laten zien dat blootstelling aan zonlicht zorgt voor een diepere ononderbroken slaap in de volgende nacht. Daarnaast geldt dat hoe vroeger mensen in de ochtend fel licht tot zich krijgen, hoe vroeger ze ’s avonds in slaap vallen. 

In het experiment dat van 2014 tot 2016 is uitgevoerd, werden 20 jonge gezonde proefpersonen op verschillende momenten in het jaar in hun thuisomgeving getest, om vast te stellen hoe ons dagelijks gedrag en blootstelling aan licht de slaap beïnvloedt. Het licht waar mensen gedurende de dag aan worden blootgesteld, beïnvloedt niet alleen wanneer ze gaan slapen, maar ook de kwaliteit van hun slaap. 

  • Blootstelling aan zonlicht zorgt voor een diepere ononderbroken slaap in de volgende nacht. De groep met hogere lichtblootstelling had significant meer intense slaap dan de andere groep. Daarnaast trad deze intense slaap eerder op wanneer individuen waren blootgesteld aan meer licht. Wanneer individuen blootgesteld zijn aan minder licht, treedt er meer remslaap op gedurende de gehele nacht, als compensatie voor het gebrek aan de intense slow wave slaap.
  • Individuen die blootgesteld werden aan de hogere intensiteiten licht werden minder vaak wakker in het begin van de nacht omdat ze op dat moment een diepere slaap hadden terwijl de individuen die zich blootgesteld hadden aan lagere lichtintensiteiten vaker wakker werden, omdat ze minder diep sliepen.
  • Daarnaast geldt dat hoe vroeger mensen in de ochtend fel licht tot zich krijgen, hoe vroeger ze ’s avonds in slaap vallen.

In een maatschappij waar van ons verwacht wordt dat we vroeg op ons werk verschijnen, is het verstandig om jezelf in de ochtend aan zoveel mogelijk zonlicht bloot te stellen. Dit kan helpen om ’s avonds makkelijk in slaap te kunnen vallen en ‘s ochtends goed uitgerust wakker te worden, aldus de onderzoekers.

Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram