9 op 10 Vlaamse kleuters halen richtlijn rond slaap, beweging en schermtijd niet

123-kind-bed-slapen-tablet-comp-11-18.png

nieuws

Slechts 10,1 procent van de Vlaamse kleuters voldoet op weekdagen qua tijdsbesteding aan de internationale richtlijnen rond beweging, schermtijd en slaap. Op weekenddagen ligt dat zelfs maar op 4,3 procent. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit Gent. 
Recent werden er internationale richtlijnen ontwikkeld die voor kleuters suggesties geven rond de tijd die ze per 24 uur idealiter spenderen aan slapen, bewegen en (maximum) schermtijd. Deze richtlijnen stellen dat kleuters minstens 3u per dag moeten bewegen, maximum 1 uur mogen spenderen aan schermgedrag (bijv. tv-kijken, computer of tablet gebruiken) en dat ze best 10 à 13 uur per nacht slapen.

Op basis van deze nieuwe richtlijnen onderzochten bewegingswetenschappers van de UGent in welke mate Vlaamse kleuters hier momenteel al aan voldoen. Uit de resultaten blijkt dat een beperkt aantal Vlaamse kleuters (10,1%) voldoet aan de volledige 24 uur-richtlijnen op weekdagen en een nog kleiner aantal kleuters (4,3%) voldoet aan deze richtlijnen tijdens het weekend.

Vlaamse kleuters blijken zowel op weekdagen als in het weekend wel voldoende te slapen: gemiddeld 11 uur per nacht. De schermtijd wordt ook vrij goed bewaakt: de kleuters brengen gemiddeld 1 uur en 20 minuten achter een scherm door. Maar het grootste deel van de kleuters blijkt te weinig te bewegen: gemiddeld 2 uur en 14 minuten in plaats van de vooropgestelde 3 uur.

Lees ook: Richtlijnen over hoeveelheid beweging, slaap en schermtijd voor kinderen

Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram