7 tips voor een goede nachtrust in het derde trimester

123-zw-zwanger-natuur-vr-30-1.jpg

dossier

1. Drink niet te veel voor het slapengaan
Tijdens je zwangerschap is het natuurlijk belangrijk dat je goed gehydrateerd blijft. Maar niemand moet je uitleggen dat je tijdens je zwangerschap vaker naar het toilet moet. Logisch, want dat kleine niet meer zo kleine lieverdje is zo groot geworden dat het voortdurend op je blaas duwt.

Drink daarom voldoende doorheen de dag, maar probeer drinken vlak voor het slapengaan te vermijden.

2. Wacht na het eten eventjes voordat je in bed gaat
Veel zwangere vrouwen hebben last van brandend maagzuur. Een erg vervelend zwangerschapskwaaltje dat in het derde trimester vaak het hardst doorkomt. Slapen met maagzuur? Dat is mission impossible.

Om dat maagzuur onder controle te houden blijf je het best nog minstens een half uur wakker rechtop zitten na je laatste maaltijd of snack. Stel dat dutje na het eten dus even uit.

Ook pittig en sterk gekruid eten laat je best even achterwegen.

3. Houd de slaapkamer koel
Rond deze fase in je zwangerschap is het normaal om bezweet wakker te worden, zelfs als het winter is. Fijn is natuurlijk anders en waarschijnlijk slaap je er ook een stuk minder lekker door. Je hoeft de airco echt niet meteen op de hoogste stand te zetten, maar het scheelt wel als je slaapkamer iets koeler is. Open een uur voor bedtijd het raam even, zodat er genoeg frisse lucht binnenkomt.

4. Gebruik een zwangerschapskussen
Een zwangerschapskussen geeft extra comfort. Zo worden je pijnlijke rug, vermoeide benen en die grote babybump extra ontlast. Die kussens verdienen simpelweg een ode.

5. Draag loszittende kleding
Je zult het vast wel gemerkt hebben: die sexy setjes bieden op dit moment niet het comfort waar je echt naar snakt. Kies voor een loszittende pyjama zodat je voldoende vrijheid hebt om zonder al te veel moeite te bewegen in je slaap. Let er ook op dat het gemaakt is van een luchtdoorlatende stof zoals katoen. Dat scheelt weer wat zweet.

6. Leg je smartphone weg
Het is erg verleidelijk om ‘s nachts in bed nog even alle sociale media te checken en van alles te googelen. ‘Hoe groot is de baby nu?’, ‘Hoe voelt de bevalling?’ Maar voordat je het weet ben je vier uur verder. Schakel alle schermpjes minstens een half uur voor bedtijd uit. Zo kom je echt aan je rust en ben je ontspannen genoeg om heerlijk in slaap te vallen.

7. Loop een blokje om
Even bewegen zorgt ervoor dat je je lekker kunt ontspannen. Bovendien vermindert een wandeling het pijnlijke gevoel in je benen en helpt het krampen voorkomen. Move it, mommy!

Auteur: Jill Goetschalckx


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram