Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Hierdoor val je sneller in slaap

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Indommelen voor de televisie maar eenmaal in bed opnieuw klaarwakker? Je bent lang niet de enige die nog een halve nacht ligt te woelen om pas na enkele uren in slaap te vallen. Maar onderzoekers van de Baylor University in het Amerikaanse Texas hebben onderzocht hoe je sneller in slaap kan vallen en komen met een verrassende tip op de proppen.

Voor het onderzoek, dat gepubliceerd werd in de Journal of Experimental Psychology, onderzochten Michael Scullin en zijn team 57 volwassenen, allemaal tussen de achttien en dertig jaar oud. De vrijwilligers brachten de nacht door in het onderzoekscentrum terwijl hun slaappatroon van dichtbij bestudeerd werd.

Aan een aantal deelnemers werd gevraagd om voor het slapen enkele taken neer te pennen die ze de volgende dagen willen volbrengen. Een ander deel werd dan weer gevraagd om de voorbije dag te overlopen en op te schrijven wat ze precies gedaan hebben, gaande van de strijk tot het gras afrijden. Resultaat? De vrijwilligers uit de eerste groep vielen maar liefst negen minuten sneller in slaap dan de tweede groep.

Lijstjes
“Het maken van een gedetailleerde planning helpt als je sneller in slaap wil vallen”, zegt professor Michael Scullin, hoofd van het onderzoek. “Noteren wat je bezighoudt of wat je de volgende dagen allemaal wil doen, creëert rust in je hoofd. Het kladje geeft je een houvast en vermindert stress. Omdat je precies genoteerd hebt wat je wil en moet doen, kan je de opgesomde taken ook beter uitvoeren.”

Het onderzoeksteam benadrukt dat het opsommen van de taken niet voldoende is. Het neerschrijven is daarbij van groot belang. “Als je net voor het slapen in je hoofd de dagtaken van morgen opsomt, zal je geen rust vinden. Je blijft nadenken en je brein blijft ‘draaien’. Als je de opdrachten neerschrijft, zelfs in detail, kan je de planning loslaten en valt er een blok van je schouders en heb je eindelijk rust omdat je weet hoe je dag er morgen zal uitzien”, aldus Scullin.

Niet helemaal overtuigd van het schrijven? Eerder onderzoek wees uit dat ook een potje vrijen kan helpen om sneller in slaap te vallen.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180114_03297591


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram