Patiënten slapen slecht in ziekenhuizen

123-pt-slaap-ziekenhuis-bed-09-18.jpg

nieuws

Patiënten slapen in het ziekenhuis gemiddeld bijna 1,5 uur korter dan thuis. Ook worden ze vaker tussendoor wakker, en slapen ze minder lang door. Daarnaast beoordelen patiënten ook de kwaliteit van de nachtrust in het ziekenhuis als minder dan thuis. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Herseninstituut onder meer dan 2000 patiënten in 39 Nederlandse ziekenhuizen. Met dit onderzoek willen artsen meer te weten komen over  hoe patiënten hun slaap ervaren en wat er veranderd moet worden om de nachtrust in ziekenhuizen te verbeteren.

Uit het onderzoek blijkt dat patiënten gemiddeld bijna drie kwartier eerder wakker worden en in 70 procent van de gevallen niet spontaan. Ook de kwaliteit van de nachtrust wordt slechter gewaardeerd dan thuis: patiënten worden vermoeider en onrustiger wakker en voelden zich minder uitgeslapen. Dit is deels te verklaren door ziekte (misselijkheid, pijn, angst, et cetera), maar vaker nog door ziekenhuis-gerelateerde factoren (geluid van medepatiënten en medewerkers, fel licht op de gang, oncomfortabele bedden, piepjes van infuussystemen, en mogelijk toegenomen toiletbezoek vanwege infuus of plasmedicatie).

Fysieke en emotionele stress
Dit onderzoek is van belang, omdat een slechte nachtrust het herstel in de weg kan staan. Daarnaast maakt het patiënten kwetsbaar voor fysieke en emotionele stress. Tijdens een ziekenhuisopname wordt er meestal alles aan gedaan om snel herstel van patiënten te bevorderen. Toch was er tot nu toe weinig bekend over de slaapkwaliteit van patiënten in ziekenhuizen.

Op basis van de resultaten wordt artsen en verpleegkundigen geadviseerd om zich meer te gaan richten op het optimaliseren van slaap, aan de hand van de slaapverstorende factoren die uit dit onderzoek naar voren zijn gekomen. Er is inmiddels een vervolgonderzoek in voorbereiding over hoe de nachtrust in ziekenhuizen verbeterd kan worden.

Laatst bijgewerkt: september 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram