Middagdutje goed voor het hart?

123-middagdutje-vr-rusten-05-17.jpg

nieuws

Volgens een Zwitserse studie zouden mensen die één tot twee dutjes per week doen, een lager risico lopen op een hartaanval of op een beroerte, vergeleken met mensen die niet dutten. Meer dan twee dutjes per week, bood geen extra voordeel. 

Bijna 3.500 deelnemers aan deze studie vulden vragenlijsten in over het aantal dutjes per week dat ze gewoonlijk deden, de duur van de dutjes en andere leefgewoonten zoals roken en beweging. Gedurende de volgende vijf jaar werden 155 gevallen van hart- en vaatziekten geregistreerd. 58% van de deelnemers deed nooit een dutje overdag, 19% één tot twee keer per week, 12% drie tot vijf per week en 11% zes tot zeven keer per week. De onderzoekers vonden geen relatie tussen de duur van de dutjes en het voorkomen van hart- en vaatziekten, maar wel tussen de frequentie van de dutjes per week en het voorkomen van hart- en vaatziekten. Wie één tot twee keer per week dutte, had vijf jaar later bijna 50% minder kans om een hart- en vaatziekte te hebben ontwikkeld vergeleken met diegenen die nooit dutten overdag. Meer dan twee dutjes per week gaf geen gezondheidsvoordelen.

De onderzoekers besluiten dat één tot twee dutjes per week kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Het is helemaal niet duidelijk of het gaat om een oorzakelijk verband.

Eerdere studies over de gezondheidsvoordelen van een middagdutje kwamen tot tegenstrijdige resultaten. Volgens deze studie zou de uitleg kunnen liggen in het aantal dutjes per week. Geheel onlogisch is dat niet. Iemand die alle dagen in slaap valt, lijdt misschien aan een slaapstoornis, zoals slaapapneu. Van alle deelnemers die dagelijks dutjes deden, had een kwart gewichtsproblemen, tegen 15% voor de groep 1 tot 2 dutjes per week. Overgewicht kan slaapapneu veroorzaken, een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Deze mensen zijn overdag moe en kunnen dikwijls in slaap vallen.
In het voorkomen van hart- en vaatziekten wegen andere factoren veel sterker door: voldoende bewegen, niet roken en een gezonde voeding. 

Bronnen:
heart.bmj.com/content/early/2019/08/16/heartjnl-2019-314999
heart.bmj.com/content/early/2019/08/16/heartjnl-2019-315442
www.nhs.uk/news/heart-and-lungs/afternoon-naps-may-lower-heart-attack-and-stroke-risk/
www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/zijn-twee-dutjes-per-week-goed-voor-het-hart


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram