Baby op slaapkamer ouders leidt niet tot gedragsproblemen later
nieuws
Als een baby op de slaapkamer bij de ouders slaapt, leidt dat niet tot slaap- of gedragsproblemen op latere leeftijd. Sterker nog: het zou zelfs positieve effecten kunnen hebben, zoals een verbeterde slaapkwaliteit en meer pro-sociaal gedrag. Dat blijkt uit een grote en langdurige studie naar de slaapplaats van een baby in het eerste half jaar van de Radboud Universiteit, in samenwerking met de University of Maryland. De studie verscheen in het vakblad Child Development.
Kind en Gezin raadt aan om de baby in de eerste zes maanden van het leven in de kamer van de ouders te laten slapen (ook wel room-sharing genoemd), omdat dit het risico op wiegendood sterj vermindert. Toch kiezen veel ouders er voor om de baby te laten slapen op een eigen kamer. Redenen daarvoor zijn divers. Sommige ouders kiezen voor een eigen kamer, omdat ze denken dat room-sharing ervoor zorgt dat de baby meer afhankelijk wordt van de ouders. De baby zou bijvoorbeeld de ouders nodig hebben om in slaap te vallen of door te slapen tijdens de nacht. Dit zou vervolgens voor allerlei ontwikkelingsproblemen op latere leeftijd zorgen, zoals meer slaap- en gedragsproblemen.
Om meer inzicht te krijgen werden bijna 200 baby’s en hun ouders opgevolgd tot de kinderen 6 tot 8 jaar oud waren. De ouders moesten een dagelijks slaapdagboek bijhouden voor de eerste zes maanden van het leven van de baby, en konden zo berekenen hoe veel weken de baby’s bij de ouders op de kamer sliepen. Nadien moesten de moeders, maar ook leraren, rapportages maken van het gedrag van de kinderen. Daarnaast werd het gedrag van de kinderen geobserveerd. Zo konden ze kijken naar slaapproblemen, gedragsproblemen als angst en agressie, maar ook naar zogenaamd pro-sociaal gedrag: de behulpzaamheid voor anderen.
De resultaten laten zien dat room-sharing niet is gerelateerd aan slaap- of gedragsproblemen als de kinderen 6 tot 8 jaar zijn. Daarnaast lijken er aanwijzingen te zijn dat room-sharing vroeg in het leven is gerelateerd aan positieve uitkomsten bij het kind, waaronder een verbeterde slaapkwaliteit en meer pro-sociaal gedrag.
Bronnen:
Laatst bijgewerkt: september 2019
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.