Wat zijn de voordelen van restorative yoga?

In dit artikel
Wat zijn de voordelen van restorative yoga?

dossier

De naam zegt het zelf: restorative yoga richt zich op herstel van het lichaam. Het is een langzamere yogavorm. Houdingen worden lang aangehouden en ook de ademhaling krijgt veel aandacht. Zo kan je fysieke en mentale ontspanning stimuleren.

Lees ook: Yoga als medicijn tegen migraine

Hoe ziet een sessie eruit?

123m-meditatie-yoga-yen-4-12.jpg
In een restorative yogasessie zal je maar een handvol poses uitvoeren die wel 5 minuten worden aangehouden. Je neemt dus de tijd voor langere asana's (houdingen of poses) en een diepere ademhaling, wat een ontspanningsreactie opwekt. Die reactie helpt de ademhaling te vertragen, de bloeddruk te verlagen, en een gevoel van kalmte en verhoogd welzijn te creëren.

Zijn herstellende kracht verleent deze yogastijl aan zijn invloed op het parasympatische zenuwstelsel. Dat is het deel van het zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor rust en vertering, en het zorgt ervoor dat de basisfuncties van je lichaam goed verlopen. Bij restorative yoga wordt dat deel van het zenuwstelsel geactiveerd, waardoor je lichaam rust kan vinden, kan genezen en onevenwichten kan herstellen.

Belangrijk bij restorative yoga is het gebruik van props zoals blokken, bolsters of dekens. De props helpen je om passieve houdingen langer en op een comfortabele manier aan te houden zonder je spieren te belasten of uit te putten. Zo kan je de spanning in je spieren loslaten.

Lees ook: Yoga helpt aanzienlijk bij artritis

Voordelen voor lichaam en geest

De voordelen van restorative yoga zijn gelijkaardig aan die van andere yogavormen:

  • Ontspant lichaam en geest. Yoga linkt men aan minder stress, angst en lagere niveaus van cortisol, het stresshormoon.
  • Kalmeert het zenuwstelsel. Restorative yoga helpt de balans te verschuiven van de vecht-of-vluchtreactie (sympathisch zenuwstelsel) naar de ontspanningsreactie of het parasympathisch zenuwstelsel.
  • Verbetert je stemming. Yoga bevordert ontspanning en diepe ademhaling, wat volgens onderzoek depressieve symptomen kan verminderen.
  • Vermindert chronische pijn. Onderzoek toont aan dat yoga hoofdpijn, rugpijn en pijn bij artrose kan verminderen. 
  • Verbetert de slaap. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat het een goed idee is om yoga te integreren in je dagelijkse routine als je slaapproblemen hebt. Het zou namelijk de kwaliteit van je slaap verbeteren.
  • Verbetert het welzijn. Naast lagere stressniveaus hebben onderzoekers ontdekt dat regelmatig aan yoga doen, vermoeidheid kan bestrijden, vitaliteit kan aanwakkeren en het welzijn kan verbeteren.
  • Zacht voor je lichaam. Restorative yoga is over het algemeen veilig en adviseert men vaak aan mensen met acute of chronische blessures.
  • Maakt deel uit van een algemeen behandelplan voor chronische gezondheidsproblemen. Volgens een studieoverzicht uit 2018 rapporteerden kankerpatiënten die yoga beoefenden, een verbetering in hun psychologische en fysieke symptomen, en een betere levenskwaliteit.
  • Veilig om te beoefenen tijdens de zwangerschap. Prenatale yoga zou een van de veiligste manieren zijn om te bewegen tijdens de zwangerschap.

Lees ook: Yoga als therapie bij psychische stoornissen

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram