Yoga helpt aanzienlijk bij artritis

Laatst bijgewerkt: december 2021
123-meditatie-yoga-11-16.jpg

nieuws

Mensen die lijden aan artritis hebben vaak baat bij yoga als extra middel om de symptomen te verzachten. Het gaat meer specifiek om Hatha, dat is een yogavorm die op meerdere aandachtspunten werkt: houding, ademhaling, concentratie, relaxatie, meditatie …

Patiënten die last hebben van artritis aan de knie of van polyartritis (waarbij meerdere gewrichten zijn aangetast) werden getest door een onderzoeksteam aan de Universiteit John Hopkins in Baltimore. Ze werden in twee groepen verdeeld. De ene groep nam gedurende twee maanden tweemaal per week deel aan sessies Hatha- yoga, de andere groep deed dat niet. Beide groepen kregen ondertussen hun gebruikelijke medische behandeling verder toegediend. Na deze acht weken volgde er een evaluatie van beide groepen en het bleek dat bij de groep die de yoga had gevolgd globaal gezien een ‘significante’ verbetering merkbaar was op het vlak van pijngradatie, energiepeil, fysieke functionaliteit, mentaal welzijn, of bij het uitvoeren van dagelijkse taken, zowel privé als professioneel. En dat alles zonder negatieve neveneffecten, want de yogasessies werden gesuperviseerd door ervaren yogaleraars en de oefeningen waren zeer gepersonaliseerd.

Het is dus zeker niet de bedoeling om zelf te gaan experimenteren, maar wel om eerst het advies te vragen (en groen licht) van je arts. Daarna kan je yogalessen volgen onder begeleiding van gediplomeerde trainers met kennis van zaken. De yoga zal uiteraard niet alle problemen oplossen, maar als men deze studie mag geloven, kan men ervan uitgaan dat de oefeningen werkelijk soelaas bieden.

Lees ook: Tai chi als medicijn bij knie-artrose en fibromyalgie

Bron:
www.jrheum.org
www.reumanet.be

Lees ook: Reumatoïde artritis: Combinatietherapie met cortisone als startbehandeling voor alle patiënten
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram