Tai chi als medicijn bij knie-artrose en fibromyalgie

Laatst bijgewerkt: december 2021
123-vr-ouder-tai-chi-06-16.jpg

nieuws

Onderzoek aan het Tufts Medical Center in het Amerikaanse Boston bevestigt eerdere studies dat tai chi even effectief is als kine bij reumatische aandoeningen. Volgens de auteurs van de studie moet tai chi zelfs beschouwd worden als een verantwoorde therapeutische keuze bij de behandeling van knieartrose, omdat het nagenoeg hetzelfde effect heeft als kinesitherapie wat pijnverlichting en verbetering van de mobiliteit betreft. 

Lees ook: Artrose of osteoartrose: kan op elke leeftijd optreden

Tai Chi brengt verlichting bij reumatische aandoeningen

De studie volgde 204 mensen van gemiddeld 60 jaar met knieartrose. De helft daarvan volgde gedurende 12 weken twee keer per week een tai chi sessie. De andere helft kreeg zes weken lang twee keer per week kine, gevolgd door zes weken thuisoefeningen. Aan het begin van het onderzoek werd van alle deelnemers de zogenaamde WOMAC-score bepaald. Deze wordt vastgesteld op basis van pijn, stijfheid, fysiek functioneren. Na 12 weken was de WOMAC-score in de Tai Chi groep met 167 punten verbeterd. In de kinegroep was dit 143 punten. Bij aanvang van de studie lag de WOMAC score in beide groepen rond 250 punten (op een schaal van 0 tot 500). Ook was in beide groepen een jaar later nog steeds een verbetering te zien van de kwaliteit van leven, geneesmiddelengebruik en gemoedstoestand. De patiënten die tai chi deden scoorden zelfs significant beter: in die groep waren opvallend minder personen depressief en ze voelden zich ook fysiek gezien beter, wat de kwaliteit van het leven uiteraard ten goede kwam.

Lees ook: Werkt glucosamine nu wel of niet tegen artrose?

De mentale en fysieke effecten van Tai Chi

Tai chi is een oude Chinese discipline, oorspronkelijk gebruikt als zelfverdediging. Het bestaat uit een serie langzame, sierlijke, weinig belastende bewegingen die gepaard gaan met een diepe ademhaling, waardoor zowel je lichaam als geest ontspannen.

"Tai chi integreert fysieke, psychosociale en gedragsmatige elementen, en kan bijzonder geschikt zijn om zowel de psychologische als de somatische symptomen aan te pakken die geassocieerd worden met chronische pijn," vertelt Dr. Chenchen Wang van Tufts Medical Center. "Tai chi lijkt in verband te worden gebracht met verbeteringen in psychologisch welzijn, waaronder minder stress, angst, depressie en stemmingsstoornissen, en een groter gevoel van eigenwaarde."

Dr. Wang en haar team onderzochten ook de effecten van tai chi op fibromyalgie en de resultaten zijn duidelijk: “Hoe langer je oefent, hoe groter de voordelen”, klink het.

Wie met tai chi wil starten, kan zich best wel laten begeleiden door professionals. Tai chi zal ook niet alle problemen oplossen, maar als men deze studie mag geloven, kan men ervan uitgaan dat de oefeningen werkelijk soelaas bieden.

Lees ook: Meer pijn als het koud en nat is: heeft het weer invloed op reuma?


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram