Yoga als medicijn tegen migraine

yoga_neerwaartsehond.jpg

nieuws Vaak wordt migraine bestreden met speciaal voorgeschreven medicatie. Volgens een studie van de openbare medische onderzoeksuniversiteit AIIMS (All India Institute of Medical Sciences) in New Delhi (India) zou yoga echter ook vruchten afwerpen.

Medicatie niet voor iedereen succesvol

Migraine is één van de meest voorkomende vormen van hoofdpijn. Er bestaat medicatie voor, maar die is slechts voor de helft van de medicatiegebruikers succesvol, zegt Rohit Bhatia, auteur van de studie.

Voor die studie werden 114 deelnemers tussen 18 en 50 jaar verzameld. Elk van hen had van episodische migraine, waarbij er sprake is van minder dan 14 dagen hoofdpijn per maand. De deelnemers werden willekeurig in twee groep ingedeeld: een groep die enkel medicatie nam en een tweede groep die zowel medicatie nam als yoga beoefende. Iedereen kreeg advies, zowel over de medicatie als wat slaap, voeding en lichaamsbeweging betreft, en in een logboek noteerden ze vervolgens gedurende drie maanden hoe vaak ze hoofdpijn kregen, hoe zwaar die aanval was en welke medicatie ze precies namen.

De impact van yoga

In beide groepen was er een verbetering merkbaar, maar vooral de yogabeoefenaars waren aangenaam verrast over de frequentie van de hoofdpijn, de intensiteit van de pijn, de nood aan medicijnen en de mate waarin migraine hun dagelijks leven verstoorde gedurende de trial. Zij hadden bovendien ná het onderzoek 48% minder last van hoofdpijn, de andere groep 12%. Bhatia benadrukt dat dankzij yoga dus ook minder medicijnen aangekocht moeten worden, wat de behandelingskosten drukt. Hij gaf wel aan dat er een langere onderzoeksperiode nodig is om na te gaan of yoga ook op lange termijn effect kan hebben op migraine.

Lees ook: 16 misverstanden over migraine

Bronnen: 
https://n.neurology.org
https://www.sciencedaily.com
https://www.aan.com
https://www.farmacotherapeutischkompas.nl

Lees ook: Onderzoekers hebben oorzaak van migraine (deels) gevonden

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram