Onderzoekers hebben oorzaak van migraine (deels) gevonden

123-vr-hoofdpijn-migr-stress-07-18.jpg

nieuws

De exacte oorzaak van een migraine-aanval is nog steeds niet volledig duidelijk, maar onderzoekers van de universiteiten van Birmingham en Lancaster zijn sinds kort weer wat wijzer. "De meeste migrainepatiënten ervaren ook abnormale visuele sensaties in hun dagelijks leven, bijvoorbeeld hallucinaties, visuele ongemakken en extra lichtgevoeligheid. Wij geloven dat dit wijst op een verband tussen migraine-ervaringen en afwijkingen in de visuele cortex”, aldus Dr. Terence Chun Yuen Fong na afloop van een onderzoek.  
Hypergevoelige visuele cortex
Experts van het Centre for Human Brain Health, de School of Psychology van de Universiteit van Birmingham en de afdeling Psychologie van de Lancaster Universiteit verzamelden voor het onderzoek 60 proefpersonen, onder wie dertig migrainepatiënten. Eerst kregen ze een gestreept roosterpatroon voorgeschoteld, en moesten ze aangeven hoe ongemakkelijk ze het vonden om ernaar te kijken en of ze eventueel visuele neveneffecten ervaarden. Daarna ondergingen ze een elektro-encefalogram (EEG), om zo de hersenactiviteit in kaart te brengen en te kijken hoe het brein reageerde op visuele prikkels. Zowel bij de eerste als bij de tweede test bleek de visuele cortex van de migraine-groep opvallend actiever dan bij de overige proefpersoenen. Ook bij een subgroep van kandidaten die geen last heeft van migraine maar wel van visuele stoornissen bleek de visuele cortex hypergevoelig.
Migraine-aanval voorspellen en voorkomen
Dr Ali Mazaheri: "Dat bewijst dat er waarschijnlijk specifieke afwijkingen zijn in de manier waarop de visuele cortex van migrainepatiënten informatie van de buitenwereld verwerkt.” Aangezien niet-migrainepatiënten die gevoelig zijn voor bepaalde visuele prikkels óok een hypergevoelige visuele cortex hebben, is extra onderzoek aangewezen. De wetenschappers willen dan ook graag de groep blijven monitoren, om te zien of de reactie op de visuele prikkels verandert als een migraine-aanval opkomt. Zo hopen ze een mooi beeld te krijgen van de fysiologische veranderingen die optreden in de aanloop van een aanval, waardoor ze in te toekomst een aanval kunnen voorspellen en uiteindelijk zelfs voorkomen.

Lees ook: Migraine: klachten, oorzaken en behandeling

Bronnen:
https://www.birmingham.ac.uk
https://www.sciencealert.com

Lees ook: Nieuw middel boekt goede resultaten bij lastig behandelbare migraine

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram