Spanningshoofdpijn: symptomen en behandeling

In dit artikel
Spanningshoofdpijn: symptomen en behandeling

dossier Spanningshoofdpijn wordt gekenmerkt door een drukkende of knellende hoofdpijn rondom de schedel gedurende minuten tot vele dagen, zonder misselijkheid of braken. Verminderde eetlust kan hierbij voorkomen. Overgevoeligheid voor licht en geluid komt meestal niet voor. De intensiteit is licht tot matig. Doorgaans is de pijn tweezijdig gelokaliseerd. Het kan zowel acuut als chronisch optreden. De hoofdpijnklachten nemen niet toe bij traplopen of andere gewone lichamelijke activiteiten.

Lees ook: Migraine: klachten, oorzaken en behandeling

Hoeveel

123-hoofdpijn-migraine-4-25.jpg
63% (56% bij mannen, 71% bij vrouwen) wordt jaarlijks geconfronteerd met spanningshoofdpijn. Dit type hoofdpijn neemt af met de leeftijd.

Oorzaak

Over de oorzaak is weinig bekend. Verondersteld wordt dat er meerdere pathofysiologische mechanismen bij spanningshoofdpijn mogelijk zijn, waaronder een veranderde pijnzin in het myofasciale gebied. Patiënten met spanningshoofdpijn kunnen ook migraine hebben, en andersom.

Lees ook: Misvattingen over migraine zorgen voor laattijdige diagnose

Niet-medicamenteuze behandeling

De behandeling van spanningshoofdpijn bestaat uit uitleg en geruststelling. De huisarts bespreekt welke veranderingen in leefstijl gunstig zouden kunnen zijn.

 • De effecten van nekmanipulatie, stressmanagementtherapie, autogene training, fysiotherapie, homeopathie en acupunctuur zijn in verschillende onderzoeken beschreven. De resultaten van deze onderzoeken zijn niet eenduidig, zodat geen van deze behandelingen kan worden aangeraden.
 • Wat acupunctuur betreft, heeft een analyse van verschillende onderzoeken aangetoond dat soms wel, soms geen effect wordt vastgesteld. Alle onderzoeken hadden duidelijke methodologische tekortkomingen.
 • Wat manuele therapie bij chronische hoofdpijn betreft zijn er aanwijzingen dat het gunstige effect vergelijkbaar is met medicamenteuze behandeling.
 • De effecten van fysiotherapie en TENS zijn niet consistent. Eén studie over homeopathie was kwalitatief goed en liet geen verschil zien met placebo.
 • Het effect van tricyclische antidepressiva en stressmanagementtherapie in vergelijking met placebo liet zien dat stressmanagementtherapie niet beter werkt dan een placebo. Stressmanagementtherapie in combinatie met amitriptyline en nortriptyline liet wel een gunstig effect zien.

Lees ook: Wat doet stress met je lichaam op korte en lange termijn?

Medicamenteuze behandeling

 • Aanvalsbehandeling.
  Bij een aanval van spanningshoofdpijn kan een kortdurende medicamenteuze behandeling overwogen worden met paracetamol als eerste stap en een NSAID (Niet-steroïdale ontstekingsremmers zoals diclofenac, ibuprofen en naproxen) als tweede stap.
 • Preventieve behandeling.
  Er is weinig bekend over een preventieve behandeling van spanningshoofdpijn. Amitriptyline is mogelijk effectief bij de behandeling van chronische spanningshoofdpijn. Op grond van het beschikbare onderzoek kan echter nog geen concrete aanbeveling worden gegeven. Bij het voorschrijven van medicatie bij de chronische vorm van spanningshoofdpijn, moet het effect na vier tot zes weken worden geëvalueerd.

Lees ook: Wanneer moet je je ongerust maken over hoofdpijn?

bron: NHG-Standaard Hoofdpijn, augustus 2004

Laatst bijgewerkt: december 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram