mond en tanden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Glossodynie: tong- en mondbranden (branderige tong)

Glossodynie: tong- en mondbranden (branderige tong)
dossier 21/02/2018

Tong- of mondbranden, in medisch jargon glossodynie of glossopyrosis en ook Burning Mouth Syndrome (BMS) genoemd, is een pijnlijk en/of branderig gevoel in de mondholte. Het is een relatief onschuldige klacht, maar het kan wel erg onaangenaam zijn en een grote impact hebben op de leefkwaliteit.

lees meer »

Slecht tandvlees wijst mogelijk op diabetes

nieuws 12/06/2017

Een ernstige tandvleesontsteking kan wijzen op diabetes type 2. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit Amsterdam, meldt de Nationale Zorggids. Diabetes type 2 wordt vaak pas jaren nadat de ziekte zich heeft gemanifesteerd vastgesteld.

lees meer »

8 tandtips voor een zorgeloze vakantie

nieuws 15/03/2021

Tandpijn is een van de vervelendste dingen die tijdens een vakantie kan gebeuren. Bij Europ Assistance staan dossiers die geopend worden voor acute tandproblemen in het buitenland op de 6de plaats in het klassement van de dossiers met medische tussenkomst.

lees meer »

Mondpiercings zijn slecht voor gebit

nieuws 29/05/2017

Mensen met een mondpiercing hebben een groter risico op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies dan mensen zonder mondpiercing. Dit blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam.

lees meer »

11 fabels en feiten over mondspoelmiddelen

11 fabels en feiten over mondspoelmiddelen
dossier 15/03/2021

Mondspoelmiddelen worden vaak aangeprezen voor een goede tand- en mondhygiëne. Omdat ze gaatjes of tandplak voorkomen, gezond voor het tandvlees zouden zijn, omdat ze zorgen voor een frisse adem, enzovoorts. Klopt dat?

lees meer »

Veroorzaakt tandvleesbacterie ook reuma?

nieuws 6/01/2017

Nieuw onderzoek aan de Amerikaanse John Hopkins University brengt nieuwe bewijzen aan dat de bacterie die ontstoken tandvlees en kaakbeen (parodontitis) veroorzaakt, ook aan de basis ligt van reumatoïde artritis.

lees meer »

Meer erectieproblemen bij tandvleesontsteking

nieuws 12/12/2016

Een chronische tandvleesontsteking (paradontitis) verhoogt de kans op een erectiestoornis. Dat blijkt uit een nieuwe overzichtsstudie waarin vijf oudere studies, waarin in totaal ruim 200.000 mannen tussen 20 en 80 jaar werden onderzocht, worden geanalyseerd.

lees meer »

Nauwelijks bewijs dat flossen nuttig is

nieuws 27/08/2016

Er bestaat nauwelijks bewijs dat flossen enig nut heeft om gaatjes of tandplaque te voorkomen. Dat blijkt uit een vraag van het Amerikaanse persbureau Associated Press aan de Amerikaanse overheid. Ook bij ons wordt flossen niet langer aangeraden.

lees meer »

Borstvoeding verkleint gebitsproblemen

nieuws 19/01/2016

Hoe langer borstvoeding, hoe minder problemen zoals scheve tanden, overbeet of open beet en kruisbeet. Aanvullende melkvoeding en het zuigen op een fopspeen, ook als dat kind zich daarbij voedt aan de borst, verhogen daarentegen de risico's op het ontstaan van scheve tanden.

lees meer »

Waarom nu een afspraak maken met de tandarts?

nieuws 6/08/2015

Vanaf 1 januari 2016 zullen de meeste Belgen meer betalen voor hun tandartsbezoek als ze niet minstens een keer per jaar bij hem langsgaan. Om volgend jaar onaangename verrassingen te vermijden, is het best om in 2015 minstens één keer bij de tandarts langs te gaan.

lees meer »

Tandplak en tandsteen

Tandplak en tandsteen
dossier 28/10/2015

Tandplak is een zacht en kleverig, nauwelijks zichtbaar laagje van eiwitten en bacteriën (biofilm) op en tussen de tanden en kiezen. Deze plak bestaat voor 70% uit bacteriën.

lees meer »

Hoe leert u peuters tanden poetsen?

nieuws 8/07/2015

Vier op de vijf kinderen tot 6 jaar poetsen hun tanden niet zoals het hoort. Dat blijkt uit een enquête van het ziekenfonds CM bij 450 ouders. Vooral de frequentie van tanden poetsen laat te wensen over: slechts 29 procent van de kinderen tot zes jaar poetst de tanden twee keer per dag.

lees meer »

Tandenborstel poetst niet beter met tandpasta

nieuws 8/05/2015

Het gebruik van tandpasta draagt er niet toe bij dat een tandenborstel effectiever wordt in het weghalen van tandplak. Het gebruik van tandpasta blijft wel heel belangrijk, vanwege toevoegingen zoals fluoride waarmee gaatjes worden voorkomen.

lees meer »

Tandbederf voorkomen met kauwgom?

nieuws 15/03/2021

Suikervrije kauwgom die xylitol bevat kan helpen om tandbederf (cariës) te voorkomen. Om te begrijpen hoe suikervrije kauwgom helpt tegen tandbederf, is het belangrijk om te weten hoe tandbederf ontstaat.

lees meer »

Vruchtensappen: gezond of ongezond?

nieuws 12/02/2015

Dagelijks een glas fruitsap drinken is prima. Drink liever niet meer, want er zit van nature ook veel suiker en zuur in vruchtensap. Ze kunnen zeker geen vers fruit vervangen.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram