mond en tanden

Wat zijn de symptomen van tandbederf en hoe kan je het voorkomen?

Wat zijn de symptomen van tandbederf en hoe kan je het voorkomen?
dossier 24/10/2022

Tandbederf of cariës is een aantasting van het glazuur (de harde beschermlaag) van het gebit. Bacteriën in het tandplak maken zuren die heel geleidelijk het tandglazuur oplossen, waardoor er gaten ontstaan. Ver gevorderde cariës kan uiteindelijk leiden tot verlies van tanden en kiezen.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Nieuw advies van Hoge Gezondheidsraad om tandbederf te voorkomen

nieuws 7/10/2021

Maar liefst 95 procent van de Belgen krijgt te maken met tandbederf. Om dat te voorkomen, poets je best twee keer per dag en dat met een tandpasta die aangepast is aan je leeftijd. Welke tandpasta kan je dan best nemen, en hoeveel volstaat? De Hoge Gezondheidsraad heeft zijn advies aangepast.

lees meer »

Alles wat je moet weten over een beugel

Alles wat je moet weten over een beugel
dossier 13/05/2024

Heel wat mensen, vooral volwassenen dan, zien de coronamaatregelen als een unieke kans om eindelijk voor die rechte tanden te gaan. Mensen die al lang dromen van mooie, rechte tanden bijvoorbeeld. Overweeg jij zelf een beugel? Dit moet je weten.

lees meer »

Hoe tast COVID-19 de mond aan?

nieuws 6/04/2021

Van alle organen die het Sars-CoV-2 coronavirus aantast, trekt de mond waarschijnlijk niet de meeste aandacht. Toch hebben veel Covidpatiënten ernstige en langdurige mondletsels.

lees meer »

Een gezond gebit voor een gezond lichaam

Een gezond gebit voor een gezond lichaam
dossier 22/03/2021

Elke dag je tanden poetsen is noodzakelijk om je mondholte en alles wat er huist gezond te houden. Dat leren we vanaf het moment dat we een tandenborstel kunnen vasthouden. Maar er zijn nog veel meer redenen waarom een goede mondhygiëne essentieel is, en dat zijn niet van de minste!

lees meer »

Ontdekten Nederlandse onderzoekers een stel nieuwe organen?

nieuws 30/10/2020

Je zou denken dat de menselijke anatomie nog maar weinig geheimen heeft voor de wetenschap, maar Nederlandse onderzoekers denken dat ze zowaar een paar nieuwe organen hebben ontdekt. Achterin de neuskeelholte stootten ze per toeval op twee tot nu toe onbekende speekselklieren.

lees meer »

Tandverlies is geen onvermijdelijk gevolg van ouder worden

nieuws 16/10/2020

Veel mensen beschouwen het als de normaalste zaak van de wereld dat ze tanden verliezen wanneer ze ouder worden. Prof. dr. Joke Duyck, geriatrisch tandarts, legt uit hoe goede mondhygiëne en mondgezondheid op oudere leeftijd een groot verschil kunnen maken.

lees meer »

Geforceerde glimlach werkt als roze bril

nieuws 21/01/2021

We forceren allemaal wel eens een glimlach om anderen niet voor het hoofd te stoten, maar volgens een Australische studie komt dit ook ons eigen geluksgevoel sterk ten goede, want zelfs een gemaakte glimlach zou onze hersenen inspireren tot het opwekken van positieve emoties.

lees meer »

Wijsheidstanden of verstandskiezen verwijderen

Wijsheidstanden of verstandskiezen verwijderen
dossier 13/05/2024

Wijsheidstanden komen door na de puberteit, meestal tussen 17 en 21 jaar. Bij ongeveer de helft van de jonge mensen breken ze niet (allemaal) door. Bij de mensen die ze wel hebben, ontstaan in bijna de helft van de gevallen problemen en moeten ze verwijderd worden.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram