Nieuw advies van Hoge Gezondheidsraad om tandbederf te voorkomen

Laatst bijgewerkt: oktober 2021
123m-dentiste-tand-dents-bouche-25-8-20.jpg

nieuws Maar liefst 95 procent van de Belgen krijgt te maken met cariës (tandbederf). Om dat te voorkomen, kan je best twee keer per dag poetsen en dat met een tandpasta die aangepast is aan je leeftijd. Welke tandpasta kan je dan best nemen, en hoeveel volstaat? 

De Hoge Gezondheidsraad heeft zijn advies rond fluorgebruik herbekeken, rekening houdend met recente gegevens van de Europese Academie voor Kindertandheelkunde.
Advies in verband met tandpasta 
“Voor zeer jonge kinderen geldt de aanbeveling om vanaf het doorkomen van de eerste melktand tot de leeftijd van 2 jaar per poetsbeurt 0,125 g tandpasta met 1 000 ppm fluoride te gebruiken, wat overeenkomt met ongeveer de grootte van een rijstkorrel. Van tandpasta’s met een lager fluoridegehalte (< 1 000 ppm) is het nut onvoldoende aangetoond. Voor kleuters tussen 2 en 6 jaar is het gebruik van 0,25 g tandpasta met 1 000 ppm fluoride, oftewel de grootte van een erwtje, aangeraden. Vanaf 6 jaar geldt dezelfde aanbeveling als voor volwassenen, namelijk om een tandpasta te gebruiken met een fluoridegehalte van 1 450 ppm en deze aan te brengen over de volledige oppervlakte van de borstel.” Zo staat het in het persbericht dat de Gezondheidsraad uitstuurde.

Lees ook: Wat is zuigflescariës en hoe kan je het voorkomen?

Advies in verband met andere fluoridebronnen
Fluoridetandpasta is het meest doeltreffende en risicoloze beschermingsmiddel tegen tandbederf, maar we krijgen ook op andere manieren fluoride binnen. De voornaamste fluoridebronnen in ons dieet zijn drinkwater, mineraalwater, thee, sommige fruitsappen en visproducten. “Er is echter geen enkele reden om in België de inname van voedingssupplementen op basis van fluoride aan te bevelen. Enkel in gebieden met een zeer laag fluoridegehalte in het drinkwater en bij onvoldoende gebruik van mondhygiëneproducten is het te overwegen. In zulke gevallen is het advies van een tandarts of mondhygiënist erg belangrijk. Zij kunnen op individuele basis eventueel ook het gebruik van vernissen en gels of mondwaters en tandpasta’s met hogere fluorideconcentraties voorschrijven.” 

Het risico op een te hoge fluoride-inname is in geval van een evenwichtig voedingspatroon en een correct gebruik van mondhygiëneproducten erg klein. “Water met een fluoridegehalte van meer dan 1,5 mg/L is niet geschikt voor regelmatige consumptie door zuigelingen en kinderen jonger dan 7 jaar oud, ook niet voor de bereiding van poedermelk. Het Belgische drinkwater zit, ondanks regionale verschillen, zowel in Vlaanderen en Wallonië als in Brussel onder die norm. Bij flessenwater dient een hogere fluorideconcentratie expliciet aangeduid te worden op de verpakking.”

Lees ook: Kan tandpasta met houtskool je tanden witter maken?

Ten slotte lijkt het de Hoge Gezondheidsraad bijzonder nuttig om in kaart te brengen hoeveel fluoride we concreet innemen via voeding  aangezien daar nog geen gegevens over bestaan. Daarnaast pleit de raad voor een verscherping van de eisen en controles op alle fluoridebronnen die op de markt beschikbaar zijn, aangezien ze niet allemaal even geschikt zijn om tandbederf te voorkomen, of niet geschikt zijn voor niet-professionals.

Lees ook: Tandbederf voorkomen

Bronnen:
https://www.health.belgium.be
www.tandarts.be


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram