Tandbederf voorkomen

nieuws • Eet slechts 4 tot 5 keer per dag
Wie de hele dag door eet en snoept, houdt de zuurtegraad in het tandplak hoog en vergroot zijn kans op gaatjes in de tanden. Twee tot drie uur tijd tussen volledige maaltijden en tussendoortjes laten, geeft het glazuur de kans zich te herstellen van de zuuraanval.

• Vermijd suikers buiten de maaltijden
Suikers zijn aanwezig in onder andere frisdranken, pudding, siropen, koekjes maar ook in fruit. Als tussendoortje is een glas melk drinken of een stukje kaas, ongezoete yoghurt of rauwe groenten eten een goede keuze.

• Verhoog de speekselproductie
Speeksel maakt de zuurtegraad terug normaal. Kauw daarom goed tijdens de maaltijd. Nadien kan een suikervrije kauwgom die u gedurende 20 minuten gebruikt, een tandreinigend effect hebben en de zuren uit de mond wegwerken. Toch kan hij niet alle poetsbeurten vervangen.

• Poets de tanden met fluorhoudende tandpasta
Hoe minder tandplak op de tanden aanwezig is, hoe beperkter de zuurvorming zal zijn. Bovendien zorgt fluoride in het speeksel ervoor dat de tanden beter de schadelijke gevolgen van het eten van suikers kunnen verwerken. Poets de tanden zeker 's morgens na het ontbijt en 's avonds vóór het slapengaan.

• Vermijd zure dranken
Dranken op basis van citroen, pompelmoessap en de meeste frisdranken tasten het tandglazuur aan door hun natuurlijke zuurtegraad. Drink voldoende water. Tandplak gedijt immers goed in een droge mond.

• Beperk zoetmiddelen bij kinderen
Vermijd zoetmiddelen zoals honing of siroop aan de fopspeen en geef kinderen geen snoepje vóór het slapengaan. Ook zuigflesjes met gezoete drank kunnen rampzalige gevolgen hebben voor de tanden van het kind. Ook zuigflesjes met gezoete drank kunnen rampzalige gevolgen hebben voor de tanden van uw kind.

• Regelmatige controle door tandarts
• Eén of twee maal per jaar op controle gaan bij de tandarts is geen overbodige luxe. Hij/zij kan dan de tanden controleren op cariës en eventuele tandsteen verwijderen. Op die manier voorkomt de tandarts ontstekingen van het tandvlees of een ontsteking die uitbreidt tot het kaakbot.
• Bij kinderen controleert de tandarts best om de 6 maanden of er orthodontische problemen zijn.


Laatst bijgewerkt: maart 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram