Zorg dragen voor je tandvlees betekent zorg dragen voor je gezondheid

In dit artikel
Zorg dragen voor je tandvlees betekent zorg dragen voor je gezondheid

dossier

Bloedingen, ontstekingen, slechte adem... Tandvleesproblemen neemt men vaak niet ernstig genoeg. Door zorg te dragen voor je tandvlees draag je echter zorg voor je gezondheid in het algemeen. 

Wist je dat je stress of diabetes bijna in je tandvlees kan "aflezen"? Dat klinkt misschien moeilijk te geloven, maar er zijn simpelweg klinische tekenen die verraden dat je het best medische hulp zoekt. 

Tandvlees: een goede indicator voor je gezondheid

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat je tandvlees in de gaten houden, hetzelfde is als waken over je gezondheid in het algemeen. Door preventieve zorg kan je dus veel kwalen voorkomen, en vermijden dat een ziekte als parodontitis de kop opsteekt. Die kwalen zijn overigens niet van de minste: van bloedend tandvlees (gingivitis) tot loszittende tanden, soms doordat je slechts enkele jaren te weinig aandacht hebt besteed aan wat lijkt op een klein, onbelangrijk symptoom.

Als gingivitis echter niet of niet goed wordt behandeld, bestaat het risico dat de bacteriën te diep tussen de tand en het tandvlees doordringen en een ontstekingsreactie veroorzaken, met botverlies tot gevolg. Dit noemt men parodontitis: de ergste onder de tandvleesaandoeningen door haar chronische aard.

De gevolgen van parodontitis zijn zowel fysiek als psychologisch, aangezien er een kans bestaat dat je je tanden verliest. Als parodontitis niet wordt behandeld, kan het leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals hartaanval, beroerte, enz. Maar wees gerust, voordat het zover is, zijn er een paar dingen die je kan doen om je tandvlees gezond te krijgen of te houden. 

Wat veroorzaakt tandvleesontsteking?

Het is moeilijk om de precieze – soms multifactoriële - oorzaken van gingivitis of parodontitis te bepalen. Er zijn echter enkele risicofactoren, onder andere:

 • Roken
 • Leeftijd (als je ouder bent dan 40)
 • Ziekten zoals diabetes, HIV...
 • Slechte mondhygiëne
 • Erfelijkheid
 • Stress
 • Slechte voeding
 • Hormonale veranderingen zoals zwangerschap of menopauze
Soms kan door de diagnose van parodontitis een stofwisselingsziekte aan het licht komen, omdat de arts op zoek gaat naar de oorzaken van de tandvleesontsteking. Bij een tandvleesprobleem, ook al lijkt het niet ernstig, zou je dus altijd onmiddellijk een tandarts moeten raadplegen. Het kan namelijk een teken zijn dat je iets in je gewoonten moet veranderen en/of dat je een ziekte hebt die zich aanvankelijk traag ontwikkelt, zoals diabetes.

Wacht niet om tandvleesproblemen aan te pakken

In tandzorg is er maar één sleutelwoord: preventie. Let dus op die kleine signalen als je je tanden poetst of kauwt: bloedingen, ongemak bij het kauwen van bepaalde voedingsmiddelen, rood, glad en gezwollen tandvlees, slechte adem... Maar al te vaak hebben we de neiging om een tandarts te raadplegen als het al te laat is, omdat we duidelijkere symptomen opmerken zoals tanden die losstaan.

Over het algemeen bestaat de behandeling uit:

 • Een routine voor mondhygiëne: de arts zal je tonen hoe je je tanden moet reinigen, hoe je interdentale borstels moet gebruiken en welke producten je het best kiest.
 • Een "mechanische" behandeling: scaling en root planing (diepe gebitsreiniging), curettage,...
 • Medicamenteuze behandeling (antibiotica), alleen in bepaalde gevallen.
 • Daarnaast kan de arts je adviseren om natuurlijke producten te gebruiken, zoals aloë vera-gel of tea treeolie.
Voor de dagelijkse mondhygiëne helpen de cosmetische tandvleesverzorgingsproducten van meridol® om je tandvlees gezond te houden. Een zachte tandenborstel met fijne haren in combinatie met de juiste tandpasta en mondwater helpen je de bacteriën te bestrijden die tandvleesirritatie en tandvleesproblemen veroorzaken en dus, indirect, om gezond te blijven. 


In samenwerking met meridol®


Laatst bijgewerkt: september 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram